Περιοδικά όπως ο Εκόνομιστ, εφημερίδες όπως η Μοντ και οι Νιού Γιόρκ Τάιμς, μεγάλα, διεθνή τηλεοπτικά κανάλια, δεν έχουν πάψει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, να αναλύουν το πριν και το μετά της πανδημίας.

Ads

Περιγράφοντας πόσο αυτή έχει αλλάξει τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις. Το πως οι τελευταίες επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το παγκόσμιο φαινόμενο του covid-19 μέσα από τη στήριξη ως επί το πλείστον του δημόσιου πυλώνα από την υγεία ως τα σχολεία. Το πόσες αλλαγές έχει επιβάλλει στις κυβερνήσεις η πανδημία.

Με ορισμένες εξαιρέσεις. Στις οποίες περιλαμβάνεται, δυστυχώς για τους πολίτες, η Ελλάδα. Όπου, σε αντίθεση, με σχεδόν όλο τον πλανήτη, η κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτε. Επιμένει ιδεοληπτικά στο χθες. Τι κι αν μελέτες, ειδικοί, στατιστικές, εντός κι εκτός Ελλάδας, “φωνάζουν” για τη λάθος ρότα; Οι σούπερ επιτελικοί της κυβέρνησης ξέρουν, υποτίθεται, καλύτερα.

Για αυτό και 1.5 χρόνο μετά από την έναρξη της κρίσης, τα σχολεία μας άνοιξαν όπως ακριβώς είχαν κλείσει, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ελέω υπουργού κληρονομικώ δικαιώματι, εξακολουθούν να θεωρούνται covid free, αναγκάζοντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, επιβαρύνοντας το πορτοφόλι, τα νεύρα τους και το περιβάλλον.

Ads

Το ίδιο πείσμα στο να μην αλλάξει τίποτε, επιδεικνύει η κυβέρνηση και στο ΕΣΥ: καμία πρόσληψη, καμία αύξηση σε ΜΕΘ, κρεβάτια, υποδομές στα δημόσια νοσοκομεία. Τα δε αρχικά χειροκροτήματα, μετατράπηκαν σε διώξεις και απολύσεις…

Αυτή η παρατεταμένη κυβερνητική αδράνεια, που περιθωριοποιεί και υποβαθμίζει τον  δημόσιο πυλώνα, δεν έτυχε, πέτυχε. Ωφελεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, που διόλου τυχαία είναι οι μεγαλύτεροι οπαδοί της κυβέρνησης. Τι κι αν η χώρα κοντεύει να μοιάζει με Γαλατικό χωριό; Το πασπαρτού δήθεν επιχείρημα της ατομικής ευθύνης που επικαλείται διαρκώς η κυβέρνηση, καλά κρατεί…

ΥΓ: Με τέτοιο επιτελικό μεγαλείο η κυβέρνηση αντί να αλλάξει τα πράγματα επιμένει συστηματικά να μας αλλάζει, και μάλιστα με το αζημίωτο, τα φώτα. Από το μετρό και τα τρόλεϊ ως τις τάξεις, και από τα νοσοκομεία ως τους χώρους δουλειάς, όπου ουδέποτε πχ έγιναν μαζικά τεστ…