Σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αναθέτει τη φύλαξη σιδηροδρομικών χώρων στον Πειραιά και το Θριάσιο Πεδίο η ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική του ΟΣΕ, τη στιγμή που εργαζόμενοι του τελευταίου μετατάσσονται ως… φύλακες σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Ads

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», 1.200 εργαζόμενοι στον ΟΣΕ έκαναν αίτηση για μετάταξη στο Δημόσιο, ενώ για να συμπληρωθεί ο αριθμός των μετατάξεων που προβλέπεται από το επιχειρησιακό σχέδιο με βάση και τις μέχρι τώρα συνταξιοδοτήσεις, υποχρεωτικά θα επιλεγούν επιπλέον 400 εργαζόμενοι για «έξοδο» από τον ΟΣΕ. Το ερώτημα είναι εάν η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ στράφηκε σε ιδιώτες ελλείψει προσωπικού, δεδομένου ότι στον Οργανισμό υπάρχουν εργαζόμενοι με αντικείμενο εργασίας τη φύλαξη σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων.

Την ώρα που στους ελληνικούς σιδηρόδρομους εφαρμόζεται ένα αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης με περικοπές μισθούς και επιδόματα, αλλά και υποχρεωτικές μετατάξεις, από τη ΓΑΙΑΟΣΕ διατίθενται πάνω από 72.000 ευρώ για τη φύλαξη ενός σφραγισμένου κτιρίου, για διάστημα 3 μηνών. Η πρώτη σύμβαση, γράφει η εφημερίδα, αφορά στην ανάθεση φύλαξης των κτιριακών εγκαταστάσεων ενός πρώην εμπορικού σταθμού στον Πειραιά που έπαψε να λειτουργεί προ 3-4 ετών, έναντι δαπάνης 39.200 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (48.216 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για 2 μήνες.

Από τις 5 Νοεμβρίου 2010 και έχοντας υπόψη, σύμφωνα με τη σύμβαση, την προκήρυξη «…πρόχειρου συνοπτικού διαγωνισμού από τη ΓΑΙΑΟΣΕ την 27η Οκτωβρίου…», η διοίκηση αναθέτει στην εταιρεία Securicon που εδρεύει στο Περιστέρι Αττικής, τη φύλαξη των χώρων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Η υπηρεσία φύλαξης παρέχεται με 3 φύλακες συνολικά καθ’ όλο το 24ωρο (τρεις βάρδιες) για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ η αμοιβή πλέον ΦΠΑ που θα καταβάλει η εταιρεία στον ανάδοχο για την παροχή των υπηρεσιών για διάρκεια δύο μηνών, ανέρχεται στο ποσό των 39.200 ευρώ.

Ads

Καθώς η παραπάνω σύμβαση έληγε στις 7 Ιανουαρίου, η διοίκηση της εταιρείας παρέτεινε στις 30 Δεκεμβρίου 2010 κατά έναν μήνα τη διάρκεια του έργου, καταβάλλοντας αμοιβή 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ (24.600 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Μια δεύτερη σύμβαση ανάθεσης έργου που υπέγραψε πρόσφατα η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ με την ίδια εταιρεία, Securicon, αφορά τη φύλαξη του τμήματος μεταλλικών κατασκευών και του χώρου που θα αναπτυχθεί το εμπορευματικό κέντρο έκτασης 588.326 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για απόφαση παράτασης προηγούμενης σύμβασης, που έληξε στα τέλη του χρόνου με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2010. «Για τη φύλαξη των χώρων στο Θριάσιο Πεδίο, η διάρκεια του έργου είναι 45 ημέρες από 1/1/2011 μέχρι 15/2/2011, ενώ η αμοιβή που θα καταβάλει η εταιρεία στον ανάδοχο για την παροχή των υπηρεσιών φύλαξης ανέρχεται στο ποσό των 30.000 πλέον ΦΠΑ (36.900 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)», αναφέρει η σύμβαση.