Για τις δηλώσεις που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα Λατινικά και την Κοινωνιολογία ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο ρ/σ 247, ο υπουργός Παιδείας.

Ads

Ο Κώστας Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι με τον τρόπο που διδάσκονται τα Λατινικά προκαλούν απέχθεια στους μαθητές, ενώ παρομοίασε την δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη με τα όσα έλεγαν οι Ναζί για την θεωρία του Αϊνστάιν.

«Δεν θυμάμαι κάποια πρόταση για να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Ένας θεσμός αν εκφυλιστεί είναι πολύ δύσκολο να τον ξαναστήσεις. Εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε την Γ’ Λυκείου. Η σύνδεση των λατινικών με τις ανθρωπιστικές σπουδές δεν είναι αυτονόητη. Στους ψυχολόγους και στους πολιτικούς επιστήμονες δεν χρειάζονται τα λατινικά. Τα παιδιά πρέπει να έχουν μια κατανόηση του σύγχρονου κόσμου. Γι’ αυτό έχει αξία η διδασκαλία της κοινωνιολογίας. Αυτά που λέει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για την αριστερή κοινωνιολογία τα ζήσαμε στη δεκαετία του 30 όταν έλεγαν οι ναζί ότι η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν είναι εβραϊκή. Δεν έχουν τα επιστημονικά πεδία ιδεολογικό πρόσημο. Ουαί και αλίμονο αν διολισθήσουμε στην επικίνδυνη λογική Αδ. Γεωργιάδη».

Για το ίδιο θέμα σε άλλη του συνέντευξη στην «Καθημερινή», ο υπουργός Παιδείας είπε: «Έχετε κάποια εμπειρία για το πώς διδάσκεται το μάθημα; Έχετε εμπειρία για το ότι το μόνο που κάνουν τα παιδιά είναι να παπαγαλίζουν ώστε να πάρουν τον υψηλότερο βαθμό στις εξετάσεις; Θα μπορούσαν βέβαια να διορθωθούν αυτά, αλλά το μάθημα αυτό δεν χρειάζεται για πάρα πολλά γνωστικά πεδία. Από την άλλη μεριά υπάρχει μία έκρηξη νέων ιδεών και προσεγγίσεων στην Κοινωνιολογία που «μιλάει» πολύ περισσότερο στα νέα παιδιά.  

Ads

» Ως προς τις αντιδράσεις υπέρ των Λατινικών, όλοι όσοι αντιδρούν, πότε υπέβαλαν προτάσεις για τη βελτίωση του μαθήματος; Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τώρα. Επίσης, τα γνωστικά πεδία δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο, όπως υπαινίσσεται ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης. Να θυμίσω ότι οι ναζί υποστήριζαν τέτοιες απόψεις. Έτσι, απαγόρευσαν τη διδασκαλία της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, διότι θεωρήθηκε ότι είναι εβραϊκή και όχι αρειανή θεωρία. Μήπως ο κ. Γεωργιάδης ξεθάβει τέτοιες θεωρίες; Δηλαδή η Κοινωνιολογία είναι αριστερή, τα Θρησκευτικά κεντρώα και τα Λατινικά δεξιά;».