Μήνυμα προς όλα τα στελέχη της κρατικής μηχανής, ότι «οποιοσδήποτε διανοηθεί και μόνο να σκιάσει την εντιμότητα και το ηθικό πλεονέκτημα που ανέκτησε το ΠαΣοΚ την επόμενη στιγμή “θα πάει αδιάβαστος”», έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Όσον αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, υπογράμμισε ότι οι επίορκοι δεν θα μπορούν να κρύβονται πίσω από τη μονιμότητα, προαναγγέλλοντας την άμεση και ριζική αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου.

Ads

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» και ερωτηθείς αν τον φοβίζει το ενδεχόμενο εμπλοκής κυβερνητικών στελεχών σε σκάνδαλα, ο υπουργός απαντά: «Ύστερα απ΄ όσα έζησε η Ελλάδα από τις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή υπάρχει μια διάχυτη και εύλογη καχυποψία αν μπορεί να ξεριζωθεί αυτό το καθεστώς κλεπτοκρατίας που στήθηκε. Θα σας πω μια κουβέντα: Από εμένα που το λέω τώρα ως το τελευταίο μέλος Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκε με ευθύνη της κυβέρνησης ο οιοσδήποτε διανοηθεί και μόνο να σκιάσει την εντιμότητα και το ηθικό πλεονέκτημα που ανέκτησε η δημοκρατική παράταξη και το ΠαΣοΚ με τόσον αγώνα τα τελευταία χρόνια, την επόμενη στιγμή “θα πάει αδιάβαστος”».

Μιλώντας για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ο Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η διαδικασία δοκιμής, εκτιμώντας ότι η διάρκειά της, αλλά και οι προϋποθέσεις για τη μόνιμη ενσωμάτωση των εργαζομένων χρήζουν ριζικών αλλαγών. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας, δήλωσε πως για να ανοίξει η συζήτηση θα πρέπει να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση και διασφάλιση της αξιοκρατίας στην πρόσληψη, στην αξιολόγηση και στην εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, σημειώνει ότι στο εξής ο υπάλληλος που θα αποδειχθεί ότι ενεπλάκη σε υπόθεση διαφθοράς θα αποβάλλεται. «Πρόθεσή μου είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο ο χρόνος έρευνας και εκδίκασης του πειθαρχικού παραπτώματος που θα επισύρει την απόλυση ενός επίορκου δημοσίου υπαλλήλου», διευκρίνισε.

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι οι αλλαγές που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση στην επιλογή των προϊσταμένων, εξασφαλίζουν τη συνέχεια στη δημόσια διοίκηση και βάζει τέλος στο κομματικό κράτος και στην αλλαγή των διευθυντών όποτε αλλάζει η κυβέρνηση ή ακόμη και ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τα σενάρια για δανεισμό της χώρας, υπογράμμισε ότι μία ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ δεν θα έπρεπε καν να συζητείται από μία Ευρώπη που σέβεται τον εαυτό της. «Πρέπει επιτέλους οι εταίροι μας να συνειδητοποιήσουν ότι, αν ποτέ πήγαινε η Ελλάδα στο ΔΝΤ, δεν θα πήγαινε η δραχμή, θα πήγαινε το ευρώ», τόνισε.