Από αξιολόγηση θα περνούν όσοι μετατάσσονται στο στενό δημόσιο τομέα από τις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5». «Στην περίπτωση που κάποιος δεν είναι άξιος, γιατί να συνεχίσει να επιβαρύνει το κράτος», σημείωσε ακόμη ο υπουργός. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων».

Ads

«Θέλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα ώστε να σταματήσει αυτό το τυφλό σύστημα των μετατάξεων, να μην πάμε στο τυφλό σύστημα των απολύσεων αλλά να πάμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης, που πράγματι θα επιβεβαιώνει, όπως στις προσλήψεις έτσι και στις μετατάξεις αν όντως κάποιος είναι άξιος να περάσει στο Δημόσιο», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης και διερωτήθηκε: «αν κάποιος υπάλληλος δεν είναι επιμελής, ευσυνείδητος και συναδελφικά ‘εντάξει’, γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να επιβαρύνει το κράτος».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τη διαδικασία αυτή θα μπορούσε να την αναλάβει το ΑΣΕΠ. «Αυτό που έρχεται δεν είναι οι απολύσεις, αλλά η αξιολόγηση», σημείωσε, ενώ εκτίμησε πως λόγω της αξιολόγησης οι υπάλληλοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Για τις προσλήψεις νέων υπαλλήλων, ο υπουργός είπε πως «κινούμαστε σε μια κατεύθυνση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μείωσης των προσλήψεων. Είμαστε ήδη στο 1/10 στο α’ εξάμηνο, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε προσλάβει 10.600 ανθρώπους με βάση τον κανόνα 1/5».

Ads

Την ίδια στιγμή, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι η τρόικα ζητά απολύσεις στο δημόσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων, άλλωστε, κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος» και έκανε λόγο για μετατάξεις, επικαλούμενος στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από πέρυσι μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 52.000, ενώ προσελήφθησαν μόνο 1.000.

«Υπάρχει και άλλος τρόπος, πλην των απολύσεων, για πιο ευέλικτο και παραγωγικό κράτος», σημείωσε.

Όταν, ειδικότερα, ρωτήθηκε για το εάν το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι σήμερα σε υπηρεσίες που πιθανόν να καταργηθούν, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή θα γίνουν μετατάξεις, μέσω αξιοκρατικών κριτηρίων του ΑΣΕΠ. «Δεν είναι απόλυση και το ΑΣΕΠ έχει συγκεκριμένα κριτήρια, ορθολογικά και δίκαια», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι αορίστου χρόνου.