Οι αποφάσεις για το ασφαλιστικό είναι σε εξέλιξη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα μέτρα του νέου ασφαλιστικό συστήματος θα εφαρμοστούν το 2013 αντί του 2018. «Η κυβέρνηση εμμένει σε αυτά που είπε από την αρχή», υπογράμμισε.

Ads

Για το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτά τα δημοσιεύματα αφορούν προτάσεις του ΔΝΤ, εμείς όμως λέμε ότι το να αυξήσουμε δύο χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης δεν προσθέτει τίποτα, εκείνο που προσφέρει, όμως είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας κατά δύο χρόνια.

«Θέμα ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει θέσει το ΔΝΤ, θέμα αποκρατικοποιήσεων όμως θέτουμε εμείς, τις οποίες θα φέρουμε σύντομα και με τον καλύτερο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Σχετικά με το εάν οι αποκρατικοποιήσεις θα συνοδευτούν με απολύσεις από αυτές τις επιχειρήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρχει η κατάλληλη επεξεργασία ώστε η αποκρατικοποίηση να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το δημόσιο συμφέρον. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα και για το εργασιακό περιβάλλον, όταν δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα ποιες αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο αν θα τεθούν θέματα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ή και στις διαβουλεύσεις, πριν από τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε ότι «τα μέτρα και οι αποφάσεις που πήραμε για το 2010 είναι υπεραρκετά, είναι περισσότερα από αυτά που θα μας ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά και οι άλλοι φορείς που αποτελούν το μηχανισμό στήριξης».

«Συνεπώς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι «από το 2011 και 2012 θα εξειδικευτούν οι αποφάσεις και τα μέτρα» γιατί, όπως εξήγησε, «το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει εξειδικευτεί μόνο για το 2010».

Επιπλέον, για το αν η κυβέρνηση υιοθετεί τις απόψεις του Επιτρόπου Ό. Ρεν για «κόψιμο» 13ου και 14ου μισθού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «φτάνουν και αρκούν οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε πάρει έως τώρα».