Κατέθεσε σήμερα ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, επί θητείας του οποίου την άνοιξη του 2003 υπογράφτηκε η σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε τη σύμβαση «άρτια», προσθέτοντας ότι «διασφάλισε και διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Ads

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η ευθύνη του υπουργείου Άμυνας ήταν τυπική, ενώ την ουσιαστική ευθύνη τόσο για τις διαπραγματεύσεις, όσο και την επιλογή είχε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Παραδέχθηκε ότι έγινε χρήση του προεδρικού διατάγματος 284 που χρησιμοποιείται για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για να γίνει ταχύτατα η προμήθεια, ενώ έκρινε ότι οι διαδικασίες αυτές διασφαλίζουν το κράτος όπως οι διεθνείς διαγωνισμοί.

Παράλληλα σημείωσε ότι η σύμβαση συντάχθηκε, ελέγχθηκε και θωρακίστηκε τόσο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όσο και το Νομικό Γραφείο Νότη Μπερνίτσα.

Σε ερώτηση τόσο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη, όσο και του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για το αν ασκούνταν εκβιασμοί και πιέσεις, παραδέχθηκε ότι Αμερικανοί και Βρετανοί απειλούσαν να μη στείλουν τους αθλητές τους στους αγώνες, αν δεν προμηθευόταν η χώρα μας το C4I ή κάποιο παρόμοιο σύστημα.

Ads

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, για το σημείωμα στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου στις 5 Μαρτίου 2003, (οκτώ ημέρες πριν εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η κήρυξη ως αναδόχου της SAIC) που ανέφερε «Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου να στείλουμε non paper», ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν θυμάται να έχει πάρει κάποιο σχετικό «non paper», αλλά επικαλέστηκε πόλεμο επιχειρηματιών και συμφερόντων.

Σε ερώτηση για την κατάθεση Σίκατσεκ ότι «χρειάστηκε να πληρώσει πέντε υπουργεία για να πάρει τον διαγωνισμό η SAIC», ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ήταν «συνωμοσία για διασπορά ψευδών στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανταγωνισμών».