«Μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας βάλει στο στόχο τη σπατάλη. Όχι απολύσεις, καμία επιπλέον επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της πρώτης από τις τρεις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στη Βουλή, ενόψει των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο της τρόικας, που αναμένεται τη Δευτέρα στη χώρα μας, αλλά και της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2011 την προσεχή Πέμπτη, τον πρώτο μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

Ads

Αντικείμενο των συσκέψεων αποτελούν, επίσης, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι διεργασίες στην ευρωζώνη, πριν τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί από τη Eurostat το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009, το οποίο αναμένεται να εκτιμηθεί στο 15,5% αντί του 13,6%.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την ανακοίνωση του μεγέθους του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat, «αποκαλύπτεται το μέγεθος του προβλήματος που άφησε πίσω της η ΝΔ». Επιπλέον, σημειώνουν ότι η αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος αντιστοιχεί σε 4,5 δισ. ευρώ, το ήμισυ του οποίου υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί από εξοικονόμηση δαπανών από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η Ελλάδα όχι απλώς θα πετύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 5,5% το 2010, αλλά θα τον ξεπεράσει κιόλας». Παράλληλα, τονίζουν ότι «η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα στηριχθεί σε διαρθρωτικά μέτρα και σε παρεμβάσεις για την οριστική πάταξη της σπατάλης στο χώρο της υγείας και των ΔΕΚΟ».

Ads

«Απέναντι στην ακατάσχετη κινδυνολογία, εμείς απαντάμε με συνέπεια και συνεχίζουμε με σταθερότητα τον αγώνα, για τη σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας με μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, όπως κατάφερε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος -μέσα σ’ έναν χρόνο- στην ιστορία της χώρας, έτσι θα συνεχίσει, «μιλώντας με ειλικρίνεια στους πολίτες, κοιτάζοντάς τους στα μάτια και δίνοντας μαζί τους τη σημαντικότερη μάχη που αξίζει να δίνει κανείς: Αυτή για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της πατρίδας μας».

Κάλεσε, ακόμη, όλους να κατανοήσουν τις ευθύνες τους και να παραδειγματιστούν, από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζοντας «πόσο σημαντικό ήταν και είναι να έχουμε ασπίδα σήμερα το μηχανισμό στήριξης που μας προστατεύει από τις επιθέσεις».

Στην πρώτη σύσκεψη, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι, συμμετείχαν -εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λ. Παπαδήμο, που θα μετέχουν σε όλες τις συσκέψεις- οι Θ. Πάγκαλος, Δ. Ρέππας, Ανδ. Λοβέρδος, Λ. Κατσέλη και Ευ. Βενιζέλος. Στη σύσκεψη προσήλθε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ηρ. Πολεμαρχάκις.

Στη δεύτερη σύσκεψη, συμμετείχαν οι Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Λαμπρινίδης.
Τέλος, στην τρίτη σύσκέψη, συμμετείχαν οι Χ. Παμπούκης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ά. Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος, Τ. Μπιρμπίλη και Γ. Διαμαντίδης.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι υπουργοί Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης Γ. Ραγκούσης, Χρ. Παπουτσής και Χ. Καστανίδης, είχαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες και γι’ αυτό τον λόγο δεν χρειάστηκε να κληθούν στις σημερινές συσκέψεις.

«Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, για τη μη λήψη νέων μέτρων, είναι ψεύτικες. Την επομένη κιόλας των αυριανών εκλογών, θα ανακοινωθούν. Άλλωστε, τα νέα μέτρα τα προβλέπει το ίδιο το μνημόνιο με αρκετή ακρίβεια και θα συγκεκριμενοποιηθούν στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, που ξεκινούν αύριο. Εκείνο το οποίο δεν μπορεί να αντιληφθεί η κυβέρνηση, είναι πως η λογική και τα μέτρα του μνημονίου βαθαίνουν την ύφεση και φέρνουν τη χρεοκοπία επί θύρας. Στη δύσκολη φάση που περνάει ο τόπος, προβάλλει η αδήριτη ανάγκη να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική και η λογική του μνημονίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Ο κ. Παπανδρέου με τις σημερινές του δηλώσεις επέλεξε και πάλι τη συσκότιση και τη συγκάλυψη της πραγματικότητας. Ο Πρωθυπουργός κρύβει από τον ελληνικό λαό ότι η πολιτική του απέτυχε και ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να πάρει νέα επώδυνα μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές. Επιπλέον, με τις διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς του, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι επιλέγει να είναι απών, σε ταξίδια στο εξωτερικό, όλο το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές και μέχρι τα τέλη του μηνός. Απ’ ό, τι φαίνεται ο κ. Παπανδρέου δεν κατάλαβε το μήνυμα της πρώτης Κυριακής. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε το μήνυμα αυτό πιο έντονο και πιο ηχηρό, για να το καταλάβει ο πρωθυπουργός με την ψήφο μας την δεύτερη Κυριακή των εκλογών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.