Διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αρχής γενομένης με αυτήν με την επιτροπή βουλευτών και ευρωβουλευτών για τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών Ευρωπαίων πολιτών υπέρ της έκδοσης ευρωομόλογου. Ο επενδυτικός και αναπτυξιακός νόμος είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας χρονιάς που τέθηκε επί τάπητος το απόγευμα. Στο επίκεντρο βρέθηκε και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με τον πρωθυπουργό να προτρέπει τους υπουργούς να «προχωρήσουν άμεσα και με διάλογο στο άνοιγμα».

Ads

«Προχωρήστε άμεσα και με διάλογο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αυτή η μεταρρύθμιση θα κάνει φθηνότερες τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει ως τα μέσα του μηνός να είναι σε διάλογο με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες ώστε στα τέλη Ιανουαρίου να έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Ανταγωνιστικότητας του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε τροπολογία αυστηροποίησης των ποινών που αφορούν παραβάσεις στην αγορά καυσίμων, με επιβολή βαρύτατου προστίμου και αφαίρεση αδείας λειτουργίας πρατηρίου.

Ads

Η τροπολογία κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, στο υπό επεξεργασία αναπτυξιακό νομοσχέδιο, έναντι πρατηριούχων υγρών καυσίμων και υγραερίου σε περίπτωση καταδολίευσης των αντλιών ή εν γένει αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων των προς πώληση καυσίμων.

«Η ερμαφρόδιτη Ευρώπη πιέζει τις αγορές»

Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα ευρωομόλογα υπό την Βάσω Παπανδρέου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι εμείς τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της. Αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου, και έκανε λόγο για ανάγκη μετεξέλιξης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η ευθύνη είναι και δική μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Αναλυτικά, κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος, του πολίτη. Το κάνουμε», είπε, «πειστικά και αναγνωρίζεται διεθνώς. Εμείς τα δικά μας προβλήματα θα τα λύσουμε, θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας. Όμως, είμαστε εδώ σήμερα, γιατί γίνεται σαφές ότι, πέραν των δικών μας προβλημάτων, υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της».

«Όλα αυτά έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, που θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε. Εδώ», τόνισε, «είναι και ο ρόλος της Ελλάδας. Να συμβάλουμε – όπως ήδη αρχίσαμε – στις θετικές εξελίξεις και τις αποφάσεις. Η ευθύνη είναι και δική μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη».

«Υπάρχει επίσης και η αναπτυξιακή διάσταση στο όλο ζήτημα. Πολύ περισσότερο που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή, με τις θέσεις εργασίας, με την ανάπτυξη των Περιφερειών. Υπάρχουν ανισορροπίες που επηρεάζουν και την αναπτυξιακή δυνατότητα κάθε χώρας».

«Το θέμα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, «δεν είναι μόνο η καλύτερη διαχείριση, αλλά και η αποτελεσματικότητα προς όφελος του πολίτη και του Ευρωπαίου πολίτη. Ευθύνη για σωστή διαχείριση, ευθύνη για κοινωνική αλληλεγγύη, ευθύνη για πράσινη ανάπτυξη. Αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως «ουσιαστικά, μιλάμε για την μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης».

«Και όλα αυτά πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας, αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος. Υπάρχουν», εκτίμησε, «δυνατότητες ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη. Όλα αυτά απαιτούν γνώση, σχέδιο, αλλά και τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Και αυτός είναι ο στόχος των πρωτοβουλιών μας».

Αναφορικά με τη συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο, η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι, εάν ένα εκατομμύριο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσουν ένα ζήτημα, η Κομισιόν οφείλει να υποβάλει νομοθετική πρόταση επ’ αυτού. Εφόσον η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για το ευρωομόλογο ευοδωθεί, αφενός η Κομισιόν θα υποχρεωθεί να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοσή του, αφετέρου θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του άρθρου 8 της Συνθήκης της Λισαβόνας μετά την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου η έκδοση ευρωομολόγου συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης: ΝΔ: «Επικοινωνιακό τέχνασμα» η πρωτοβουλία για το ευρωομόλογο