Στην αδιαφάνεια της εξουσίας αλλά και στην κατασπατάληση των φορολογικών εσόδων απέδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την ελληνική κρίση, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτό το δεδομένο οδήγησε ακόμα και «μαγειρέματα» στα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Ads

«Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους και του δημοσίου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα. Αφορά κατεξοχήν το πώς λειτουργεί η χώρα μας, την έλλειψη σεβασμού του κράτους, συντεχνιών, ομάδων συμφερόντων αλλά και συχνά και πολιτών προς τους ίδιους τους νόμους και τους θεσμούς της χώρας, την περιφρόνηση αυτονόητων κανόνων δεοντολογίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «κορυφαίο σύμπτωμα είναι το γεγονός ότι το ίδιο το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο απόκρυψης και αδιαφανών χειρισμών».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται επίσης στο ότι η εξουσία και το κράτος δεν σεβάστηκαν και κατασπατάλησαν τους όποιους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων» και σημείωσε πως «αν η Ελλάδα έλεγχε καλύτερα τη διαφθορά -όχι στα στάνταρ της Σουηδίας, αλλά έστω και στο επίπεδο της Ισπανίας- θα είχε μικρότερο έλλειμμα, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».
Συνεχίζοντας την ομιλία του περί φοροδιαφυγής, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργεί κάθε «εξαίρεση και παραθυράκι» και πως «οι κανόνες είναι πια σαφείς και ενιαίοι για όλους και λαμβάνονται για πρώτη φορά πραγματικά δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής».

Όσον αφορά τη διαφθορά, ο Γιώργος Παπανδρέου, επικαλούμενος έρευνα της του Ινστιτούτου Brookings, είπε πως κοστίζει στην Ελλάδα κάθε χρόνο όσο το 8% του ΑΕΠ της, ποσό που μεταφράζεται σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ. Σκληρή ήταν η στάση του πρωθυπουργού απέναντι στις πρότερες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν και παρά τις διακηρύξεις διαφόρων κυβερνήσεων, «έχουν γίνει ελάχιστα ουσιαστικά βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας».
Αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας όσον αφορά τη διαφάνεια, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε θέσπιση διαφάνειας στην χρηματοδότηση των οικονομικών των κομμάτων και εξήρε τη θέσπιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναφερόμενος παράλληλα και στο ενδεχόμενο αλλαγής στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στο θέμα της βουλευτικής ασυλίας. Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στις εξεταστικές επιτροπές που συστάθηκαν στην Βουλή, λέγοντας πως οι Έλληνες πολίτες «πρέπει επιτέλους να μάθουμε την αλήθεια για τα σκάνδαλα, την διαπλοκή, την αλλοίωση των δημοσιονομικών μας στοιχείων, για τα πάντα όσα πλήγωσαν την Ελλάδα και το κύρος, για όσα έκαναν τους πολίτες δύσπιστους απέναντί μας».

Ads

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, την καθιέρωση δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αλλά και στην πρόσβαση των πολιτών μέσω Διαδικτύου στις αποφάσεις της διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην επαναφορά όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο στην δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, στον νέο νόμο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων που θα συμπληρωθεί με άλλο νόμο που απλοποιεί τις αδειοδοτήσεις, την επαναφορά του αυτοδιοίκητου στην Δικαιοσύνη, και στην αυστηροποίηση των ποινών για υπαλλήλους που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς, αλλά και στη θέσπιση διευρυμένου «πόθεν έσχες».

« Στο ίδιο μήκος κύματος όμως θα κινηθούμε και με το νέο νόμο για την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που πρόκειται πολύ σύντομα να φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο οποίος θα διευρύνει την αρμοδιότητα των σημερινών οργάνων σε όλο το δημόσιο και για όλα τα εγκλήματα που στοιχειοθετούν διαφθορά, εξασφαλίζοντας δυνατότητες υψηλής τεχνολογικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες ελέγχων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Σχολιάζοντας δε τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την τρομοκρατία, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Θέλω να διαβεβαιώσω από αυτό το βήμα όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ότι δουλεύουμε πολύ μεθοδικά και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας είναι εμφανή. Ήδη χτυπάμε το οργανωμένο έγκλημα αλλά και πυρήνες τρομοκρατικών ενεργειών που πολλές φορές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία».

«Δεν πρόκειται να επιτρέψω την επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν εδώ που βρεθήκαμε σήμερα. Η κρίση που βιώνουμε μπορεί, αν ξεπεράσουμε το άμεσο οικονομικό μας πρόβλημα, να γίνει η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική που δεν θα κινδυνεύσει ξανά από μια τέτοια κρίση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.