«Ήρθε η ώρα να κάνουμε στην Ευρώπη μια ειλικρινή συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για την πορεία των ελληνοτουρκικών. Πρόσθεσε ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με τις γειτονικές χώρες περιλαμβάνεται στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά, όπως είπε, «αυτή δεν είναι μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα». «Δεν υπάρχουν μυστικές συνομιλίες για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και απέδωσε τις φήμες σε επικοινωνιακά παιχνίδια της Τουρκίας.

Ads

Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, όπου τέθηκε ένας οδικός χάρτης υποχρεώσεων της Τουρκίας, κάτι που, όπως είπε, έγινε για πρώτη φορά. «Αυτή η προσπάθεια συνέβαλε σε συνέργειες στην οικονομία, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των λαών. Τώρα ήρθε η στιγμή να κάνουμε στην Ευρώπη μια ειλικρινή συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην πρόταση για Σύνοδο Ε.Ε – Τουρκίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου στη γειτονική χώρα.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η σημερινή κατάσταση με τον προβληματισμό για το μέλλον της Τουρκίας δεν βοηθά ούτε την Ε.Ε ούτε την Τουρκία. «Γι’ αυτό προτείνουμε μια ανοιχτή κουβέντα για το θέμα της Τουρκίας. Να πούμε ότι έχει την προοπτική ένταξης, αρκεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. Η συζήτηση γίνεται και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Εμείς πρέπει να τη φέρουμε σε επίσημο επίπεδο της Ε.Ε».

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι μιλάμε για μια Τουρκία ευρωπαϊκή στο μέλλον που θα τηρεί το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της. «Αυτή είναι μια ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Ads

Αναφορικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία, τόνισε: «Συστηματική μας επιδίωξη είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία και την Κύπρο. Η ΑΟΖ όμως δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα. Το θέμα της εκμετάλλευσης πιθανών πόρων στο Αιγαίο είναι αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο και θα επικαιροποιήσουμε το σχετικό νόμο. Όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορούμε να τα ασκήσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό περιλαμβάνει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναρωτήθηκε πού οδηγούνται τα πράγματα σήμερα. «Μας ζητούν ομόλογη σχέση, δηλαδή να κάνουμε πολλές υποχωρήσεις. Η Τουρκία ζητά σειρά πραγμάτων και εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα. Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας».