«Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο της ΔΕΗ» τόνισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σχετικά με την προωθούμενη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Δημοσίου στην Επιχείρηση από το 51% στο 34%, αρνούμενος παράλληλα ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για το προωθούμενο σχέδιο.

Ads

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «κρίση έχει η χώρα και όχι η κυβέρνηση». Νωρίτερα, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι μια σειρά υπουργών λέει όχι στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και διερωτήθηκε αν αυτή αποτελεί επιβολή της τρόικας. «Αυτοί οι υπουργοί που διαφωνούν δημοσίως με τη θέση σας έχουν θέση στην κυβέρνηση; Για ποιο λόγο σήμερα δίνουμε το 17%, τι θα εισπράξουμε; Ποια είναι η προσδοκία σας; Για ψίχουλα δεν μπορεί να δοθεί η ΔΕΗ», είπε και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε: Για ποιο λόγο δεν ακούτε τους συνδικαλιστές -δικοί σας είναι όλοι, το μισό υπουργικό και την ΚΟ σας ομάδα;».

Ο πρωθυπουργός, στην απάντησή του υπογράμμισε ότι «το 17% του μετοχικού κεφαλαίου, δεν μετριέται σε στενά δημοσιονομικά μεγέθη» και κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ να στηρίξει το πλαίσιο «που αναβαθμίζει τη ΔΕΗ στην περιφέρεια και στην ΕΕ». Οπως είπε, γίνεται στροφή στην ενεργειακή πολιτική και έχει αλλάξει πλήρως ο ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, που στο μέλλον θα δημιουργήσουν 100.000 νέες θέσεις εργασίας ΑΠΕ και θα αγγίξουν τα 15,20 δισ. ευρω τη δεκαετία 2010-2020. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η ΔΕΗ θα παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό και πως η μερική μετοχοποίησή της θα δημιουργήσει στρατηγικής σημασίας σχέσεις, με τις οποίες θα αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Ads

«Η παρουσία επενδυτών», είπε ο κ. Παπανδρέου, «θα διασφαλίσει ότι κανένας δεν διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις πελατειακά, με πρόσληψη ημετέρων, φεσώνοντας τον ελληνικό λαό» ενώ διαβεβαίωσε ότι η μετοχική συνθεση -με τη συμμετοχή του Δημοσίου- διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει απεμπολή ελέγχου αλλά θα παρέχονται δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στις ενδοκυβερνητικές αντιρρήσεις που προβάλλονται για το ζήτημα. «Πως νομιμοποιούνται οι υπουργοί σας να διαφοροποιούνται; Όταν κορυφαίο στέλεχός σας λέει ότι «δεν φεύγουμε από το 51%» και εσείς μας λέτε αυτά που μας λέτε, υπάρχει κρίση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Προϊστάμενος τζιτζιφιόγκων ο υποικ; Αν το έλεγε κόμμα της αντιπολίτευσης τι θα είχε γίνει», συμπλήρωσε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει το θεμα σε Διακομματική Επιτροπή, «να το περάσετε αν μπορείτε με αυξημένη πλειοψηφία». «Δεν πουλάς σε κρίση, σε κρίση αγοράζεις», κατέληξε.

Κατά τη δευτερολογία του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί μέσα από διάλογο και μίλησε για διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. «Στα υπουργικά συμβούλια όχι μόνο δέχομαι, αλλά απαιτώ από τους υπουργούς να εκφράσουν τη γνώμη τους», σημείωσε. Επανέλαβε επίσης πως δεν απεμπολείται ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ «σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο και τη σωστή επιχειρηματική πρακτική».

Στο μεταξύ, μιλώντας με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας υπερασπιζόμενος το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, τόνισε ότι το κόμμα του είναι στο πλευρό των εργαζομένων και του αγώνα τους. Πρόσθεσε ότι θα υπερασπιστεί την δημόσια περιουσία, για να μπορεί το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, που ζει στο όριο της φτώχειας, να έχει ρεύμα.