Η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) το 2012 εάν το κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων είναι απαγορευτικό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswires.

Ads

«Οι δανειακές μας ανάγκες ανέρχονται σε 66 δισ. ευρώ το 2012. Καλυπτόμαστε με 24 δισ. ευρώ από τα υφιστάμενα δάνεια. Το υπόλοιπο πρέπει να προέλθει από την αγορά, συμπεριλαμβανομένων 27 δισ. ευρώ μέσω μακροπρόθεσμων δανείων» δήλωσε. «Ελπίζουμε η αγορά να ανοίξει (για την Ελλάδα) πριν το 2012. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε θα προσφύγουμε στο ΕΤΧΣ» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως οι αποφάσεις της τελευταίας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής αποτελούν ένα μεγάλο βήμα από την Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση των αναταράξεων της αγοράς, καθώς επιτρέπουν σε χώρες όπως η Ελλάδα να αντλήσουν κεφάλαια από το ενισχυμένο με 440 δισ. ευρώ ΕΤΧΣ. «Η Ευρωζώνη θα γυρίσει σελίδα μετά την Σύνοδο του Μαρτίου. Θα έχει τους αναγκαίους μηχανισμούς για να επιλύσει τα μελλοντικά προβλήματα» επισήμανε.