Μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011 θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% το τέλος του έτους, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σημειώνεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει μέτρα ύψους 3 δισ, ευρώ για το 2011 και 26 δισ. ευρώ για το 2015. Ο υπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο σε περίπτωση συγχώνευσης ή κατάργησης οργανισμού, αλλά και ενσωμάτωσης στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ορισμένων από τις προτάσεις της ΝΔ, που παρουσιάστηκαν στο Ζάππειο ΙΙ.

Ads

Τα νέα μέτρα θα εξαγγελθούν τις επόμενες ημέρες, έπειτα από την έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο, διευκρίνισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως θα συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στο 7,5% το τέλος του 2011.

Σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι εύκολα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νέες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ ή μειώσεις στις συντάξεις. Ακόμη, αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έκανε λόγο για «μαγική λύση» και επιλογή που δεν υπάρχει.

«Όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις», τόνισε ακόμη στην ομιλία του ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι τα επόμενα 4 χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο θα μειωθεί κατά 150.000 και προανήγγειλε «πάγωμα» προσλήψεων με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ads

Παράλληλα, σημείωσε πως ορισμένες από τις προτάσεις για την οικονομία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙ θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο συζήτησης, ωστόσο αν εφαρμόζονταν στο σύνολό τους θα οδηγούσαν στην εκτόξευση του ελλείμματος. Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα καλέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τις επόμενες ημέρες σε μια συζήτηση για να βάλουμε τις προτάσεις αυτές σε ένα πλαίσιο».

«Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πορείας μας, αντί να έχουμε ένα ξεκάθαρο πεδίο μπροστά μας τα ερωτήματα έχουν πολλαπλασιαστεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Κινούμαστε σε ένα ρευστό και πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, πάμε αντίθετα στον άνεμο αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Πόουλ Τόμσεν κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εκτροχιασμό». Μια μέρα πριν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν έθεσε την απαίτηση της συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζήτησε εκ νέου πανεθνική συνεννόηση. Δεν δίνει στήριξη «σε λανθασμένες πολιτικές που απέτυχαν στην πράξη» λέει ο Αντ. Σαμαράς, σημειώνοντας ωστόσο πως «Τα μέτρα που είναι καλά για την πατρίδα θα τα στηρίξουμε».