Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του στο συνέδριο της εφημερίδας Ιnternational Herald Tribune που διεξάγεται στην Αθήνα, επανέλαβε ότι «Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα από κανέναν». Ο ίδιος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα δανεισμού από τις αγορές τους επόμενους μήνες.

Ads

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα, σε καμιά περίπτωση «δεν πάει ως επαίτης» και τόνισε ότι «δεν ψάχνουμε για από μηχανής Θεό, ξέρουμε ότι καλύτερη εγγύηση είναι η πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στους πολίτες, στους εταίρους μας, την ΕΕ, καθώς και στις διεθνείς αγορές». Ο υπουργός Οικονομικών έκανε επίσης την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα έχει απόλυτη δυνατότητα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες και να δανείζεται από διεθνείς αγορές».

Αναφορικά με τις επιδιώξεις της χώρας μας από την Σύνοδο Κορυφής της 25η και 26ης Μαρτίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «αυτό που συζητείται και θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι ότι, για χώρες οι οποίες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός μηχανισμός που να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών αυτών».

Τέλος, χαρακτήρισε θετικό το ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειές της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και δήλωσε αισιόδοξος για ένα θετικό για τη χώρα αποτέλεσμα από την επικείμενη Σύνοδο.

Ads

«Η Ελλάδα οφείλει εφεξής να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τη μείωση του χρέους της»

Αυτό που έχει ουσιαστική σημασία για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοίνωσε για τη μείωση του δημόσιου χρέους της, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έρκι Λίκανεν.

«Το σημαντικότερο είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη

Την αισιοδοξία του ότι η Γερμανία θα στηρίξει, στην περίπτωση που της ζητηθεί, ενδεχόμενη απόφαση της Ευρωζώνης για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, διατύπωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times. «Γνωρίζω την καγκελάριο Merkel. Είναι προσηλωμένη στο στόχο της Ευρώπης και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν της ζητηθεί, θα ταχθεί υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Barroso.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν, πραγματοποιούνται λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ οι πιέσεις προς τη Γερμανία εντείνονται, αναφορικά με την απόφαση για την τελική στήριξη προς την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, έχει ουσιαστικό συμφέρον να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, συνεπώς δεν θα έχει πρόβλημα να βοηθήσει ένα από τα πιο αδύναμα μέλη της. «Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη και δεν υπάρχει αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα», υπογράμμισε ο Barroso.

Ο Barroso αναφέρει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν την Ελλάδα μέσω διμερών δανείων, τα οποία θα περιέχουν αυστηρούς όρους. Η βοήθεια αυτή δεν θα χρειασθεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, αν επιτευχθεί ο στόχος του καθησυχασμού των επενδυτών, όπως επεσήμανε, ενώ θα χορηγηθεί μόνο στην περίπτωση που ζητηθεί επισήμως από την ελληνική πλευρά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει μια τέτοια περίπτωση δεν θα συνιστά «διάσωση» που να αντιβαίνει το άρθρο 125 της συνθήκης της Ε.Ε. «Ωστόσο είναι εντελώς λάθος να υποστηρίζουμε ότι λόγω της ρήτρας για μη διάσωση δεν μπορεί να υπάρχει βοήθεια προς τις χώρες – μέλη που την χρειάζονται», όπως επισημαίνει.

«Με τη μορφή δανείου η βοήθεια»

Οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα έχει τη μορφή δανείου, που όμως θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, σημείωσε χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet. Ο κ. Trichet δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια θα δοθεί μόνο εάν περιλαμβάνει την παράμετρο σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, στο σύνολό της. «Δεν θα πρέπει να συνδυάσουμε μια μεταβίβαση χρημάτων ή μια επιδότηση με ένα δάνειο αυστηρών όρων, όπως αυτά που χορηγεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για ένα δάνειο χωρίς κάποιο στοιχείο επιδότησης. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές… Αυτό το δάνειο αποτελεί -κατά την άποψή μας- τη μοναδική πιθανότητα», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η φραστική πειθαρχία από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Την ίδια στιγμή, η Kεντρική Tράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) τάχθηκε κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι τα δάνεια του ΔΝΤ απευθύνονται προς χώρες με προσωρινή ανάγκη ξένου συναλλάγματος.

Στήριξη από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Bernard Kouchner προχώρησε χθες σε σειρά επαφών και δήλωσε εμφατικά ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί λύση για τους φίλους μας τους Ελληνες». Ανεπιφύλακτα «στο πλευρό» της Ελλάδας τάχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, ο οποίος ζήτησε «οικονομική στήριξη», αλλά δήλωσε άγνοια για το αν θα τεθεί τελικά το ελληνικό θέμα στη Σύνοδο. «Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών, που αντιμετωπίζει η Αθήνα, δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνον πρόβλημα της Γερμανίας. Πρόκειται για πρόβλημα ευρωπαϊκό. Δεν πρόκειται για υπόθεση, που πρέπει να λυθεί σε διμερές επίπεδο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Franco Fratini στο ίδιο μήκος κύματος.Από την πλευρά της, η ισπανική προεδρία της ΕΕ μέσω του υπουργού Εξωτερικών Miguel Angel Moratinos τόνισε ότι εργάζεται στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης και έκανε λόγο για «αλληλεγγύη την οποία αξίζει η Ελλάδα».

Δεν επηρεάζει την αξιολόγηση της Fitch η μη παροχή ευρω-βοήθειας

Την αμφιβολία του για επίτευξη συμφωνίας παροχής βοήθειας στην Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα εξέφρασε ο οίκος Fitch Ratings, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, όσο μένει ανοικτό το ενδεχόμενο του ΔΝΤ.

«Έχει γίνει σαφές ότι η Γερμανία δεν θα παίξει μπάλα», δήλωσε στο Reuters ο Chris Pryce, διευθυντής της Fitch Ratings.

«Δεν πιστεύω ότι είναι τώρα πιθανό ένα σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ, με την μορφή παροχής χρημάτων ή εγγυήσεων προς την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για τον εάν ο οίκος θα υποβαθμίσει την χώρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια, ο αναλυτής απάντησε: «Όχι, όσο υπάρχει το ενδεχόμενο του ΔΝΤ και υπάρχει η πιθανότητα ή επιδιώκεται ενεργά». Όσο για το εάν η Ελλάδα κινδυνεύει με υποβάθμιση αν δεν υπάρξει βοήθεια ούτε από την ΕΕ, ούτε από το ΔΝΤ, ο Ch.Pryce είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις αγορές.

«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία».

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να «επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Ατλάντας (FED) Dennis Lockhart. «Βλέπω τρεις τρόπους μέσω των οποίων η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Lockhart σε ομιλία του στη Φλόριντα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

«Πρώτον, αν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να προβλέψουν προσαρμογές σε προβλήματα δημοσιονομικής τάξης, αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ και τις αμερικανικές εξαγωγές προς την περιοχή αυτή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της χώρας μας. Δεύτερον, σχετικό με αυτό, μετακίνηση κεφαλαίων προς το δολάριο σε βάρος του ευρώ μπορεί να προκαλέσει ανατίμηση του δολαρίου και να βλάψει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών των ΗΠΑ. Τρίτον, η πιθανότητα η ελληνική οικονομική κρίση να οδηγήσει σε ένα ευρύτερο σοκ στις χρηματοοικονομικές αγορές. Αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί στο τραπεζικό σύστημα ή υπό τη μορφή μιας κίνησης γενικής υποχώρησης (των επενδυτών) από την αγορά του χρέους των κρατών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Ατλάντας και σημείωσε ότι οι εξελίξεις γύρω από την ελληνική κατάσταση χρήζουν τεταμένης προσοχής.

Σε φαύλο κύκλο η οικονομία της χώρας

Τη Δευτέρα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε «φαύλο κύκλο» αύξησης δημοσιονομικού και εξωτερικού χρέους. Έκθεση της Τράπεζας αναφέρει ότι η Ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, ενώ οι τιμές θα αυξηθούν κατά περίπου 3%. Ο μόνος τρόπος εξόδου από τον φαύλο κύκλο είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του εξωτερικού χρέους, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος σχετικά με τις τράπεζες σημείωσε ότι επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή στη διάρκεια της κρίσης, αλλά για να διατηρήσουν αυτή την ικανότητα και στο μέλλον πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, στον απόηχο της γερμανικής άρνησης για στήριξη προς την Ελλάδα, οι «Financial Times» δημοσίευσαν δημοσκόπηση στην οποία το 62% των Γερμανών αντιτίθεται στην οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα και ο ένας στους τρεις πιστεύει πως πρέπει να αποβληθεί από την ευρωζώνη. Υπέρ ενός σχεδίου στήριξης της Ελλάδας τάσσεται μόλις το 20% των Γερμανών. Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε χθες ότι το θέμα δεν θα πρέπει να τεθεί καν στην Σύνοδο εφόσον η χώρα μας δεν έχει ζητήσει επισήμως βοήθεια. «Η Ελλάδα δεν αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συζητήσουμε τώρα το θέμα της βοήθειας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο Έλληνες πρωθυπουργός χθες έθεσε τέλος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς τα ευφάνταστα και αστειότητες. Διαβεβαίωσε ότι «θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις», τονίζοντας ότι δεν είμαστε «επαίτες», και ζήτησε από την αντιπολίτευση αντί συναίνεσης πνεύμα συνεργασίας, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στις 345 μ.β. το spread του 10ετους ομολόγου

Χθες το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, σε σχέση με τα γερμανικά, διευρύνθηκε εκ νέου φθάνοντας ως τις 345 μονάδες βάσης, ενώ το CDS των πενταετών έφθασε ως τις 337μ.β. Η τιμή των προσφάτως εκδοθέντων δεκαετών ομολόγων υποχώρησε στο 97 από 101,8 που βρισκόταν την περασμένη Τρίτη.