«Ποια αποστασία; Εγώ δεν έριξα την κυβέρνηση με τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής μου», δηλώνει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γ. Κοντογιάννης, μιλώντας στο «Βήμα». Απαντά έτσι σε όσους «γαλάζιους» βουλευτές δήλωναν χθες ότι η κίνησή του να ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΝΔ συνιστά «αποστασία». Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται αύριο να καλέσει ανοιχτά όσους βουλευτές υποστηρίζουν την Ντόρα Μπακογιάννη να αποχωρήσουν παραδίδοντας τη θέση τους.

Ads

«Γιατί να παραδώσω την έδρα μου; Μήπως ανήκει στον κ. Σαμαρά; Ανήκει στον κ. Κ. Καραμανλή που με συμπεριέλαβε στον συνδυασμό και στον λαό της Ηλείας που με εξέλεξε», δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Κοντογιάννης, αναφέροντας ότι τους τελευταίους μήνες δεχόταν έναν απίστευτο πόλεμο από το ίδιο του το κόμμα. «Επέλεξα να μιλήσω στον χώρο που έχω εντολή να υπηρετήσω» σημειώνει, προσθέτοντας ότι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Ρηγίλλης τού έδειχνε με κάθε τρόπο πως είναι ανεπιθύμητος.

Ο κ. Κοντογιάννης υποστηρίζει ότι επί 12 μήνες δεχόταν αδιαμαρτύρητα τον πόλεμο της Ρηγίλλης, επειδή υποστήριξε ανοιχτά την κυρία Μπακογιάννη στην εσωκομματική εκλογή, παρ΄ ότι ο ίδιος στη συνέχεια δήλωνε σε κάθε ευκαιρία πως ήταν και παραμένει βουλευτής της ΝΔ. «Είμαι από τους ελάχιστους βουλευτές που επανεξελέγησαν στην περιφέρεια. Πώς μου ζητούν να παραδώσω την έδρα μου;» αναρωτιέται. Ακόμα, αποφεύγει να δηλώσει από τώρα αν θα προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, παρ΄ ότι αυτό θεωρείται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βέβαιο λόγω της στενής σχέσης που έχει με την πρώην υπουργό.

Θα φύγουν κι άλλοι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία για να πάνε στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, δήλωσε στην ίδια γραμμή και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης μέσω του Σκάι, συμπληρώνοντας παράλληλα πως είναι πλέον βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμμαχία». «Όσοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν περίεργες φράσεις για νέα αποστασία να μας πουν ποια είναι η προηγούμενη. Για τη ΝΔ ξέρω άλλη αποστασία. Ο κ. Σάμαρας έριξε κυβέρνηση. Αποστασία είναι να ρίχνεις μια κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ads

Για την Ντόρα Μπακογιάννη και την διαγραφή της επειδή υπερψήφισε το Μνημόνιο Συνεργασίας, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης επί ΝΔ, δήλωσε ότι «κατά τρόπον άκομψο, αντιδημοκρατικό και αντισυνταγμαικό διεγράφη. Το σύνταγμα λέει ότι οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα ψήφου και γνώμης κατά συνείδηση. Επί 25 με 30 χρόνια αγωνίζομαι για τη ΝΔ. Οι Χανιώτες δεν δίνουν το δικαίωμα στον κ. Σαμαρά να διαχειρίζεται την έδρα κατά το δοκούν» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο κ. Σαμαράς αναμένεται αύριο να χρησιμοποιήσει σκληρούς τόνους στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, θέτοντας τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Αναμένεται να ζητήσει από όσους σκέπτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα να το πράξουν άμεσα, παραδίδοντας όμως ταυτόχρονα τις έδρες τους, καθώς έχουν εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρηγίλλης θεωρεί ότι δεν υπάρχουν άλλοι βουλευτές που να σκέπτονται να αποχωρήσουν, ωστόσο παρακολουθεί τις κινήσεις ορισμένων γαλάζιων στελεχών, τα οποία διατηρούν ανοιχτή γραμμή, ή ιδιαίτερη προσωπική σχέση με την κ. Μπακογιάννη.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε το απόγευμα της Τετάρτης συναντήσεις με το βουλευτή Φθιώτιδας Θανάση Γιαννόπουλο και τον βουλευτή Εύβοιας Σίμο Κεδίκογλου. Ο κ. Γιαννόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι «ανήκω στη ΝΔ, βρίσκομαι στη ΝΔ και θα είμαι στη ΝΔ», όπως και ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι Νέα Δημοκρατία».

Ωστόσο, και οι δύο πήραν αποστάσεις από τα σχόλια κύκλων της Ρηγίλλης, που έκαναν λόγο για «νέα αποστασία». «Αυτά είναι αποκυήματα φαντασίας ανοήτων» είπε ο κ. Γιαννόπουλος. «Ο κ. Κοντογιάννης εγκατέλειψε τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα από εκεί και πέρα ποιο ουσιαστικό θα χρησιμοποιήσεις ή ποιο ρήμα, ελάχιστα αλλάζει την ουσία», δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.