Με την κατάθεση του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη ξεκίνησε σήμερα η εξέταση των πολιτικών και βαρύνουσας σημασίας προσώπων από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens. Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για «διαχρονικό σκάνδαλο που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας και για συναλλαγή με το πολιτικό σύστημα τα τελευταία 20 χρόνια».

Ads

Ο κ. Κεφαλογιάννης εξιστόρησε τα γεγονότα της περιόδου 89 -90 σε σχέση με την προμήθεια ψηφιακών παροχών από τον ΟΤΕ και απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη της επιτροπής να υπερασπίσουν την τιμή του πολιτικού κόσμου και να αποκαλύψουν στους πολίτες όποιους πολιτικούς εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens.

Αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα ο κ. Κεφαλογιάννης βρέθηκε αντιμέτωπος με την απόφαση του τότε Δ.Σ. του ΟΤΕ (Μήνη-Κιουλάφα) να παραγγελθούν με απευθείας ανάθεση στις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΟΜ/ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ 470.000 ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ.

Στην ενημέρωσή του προς τους βουλευτές της εξεταστικής ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην ΕΛΒΗΛ που ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρονικού υλικού και στις πρώτες αποφάσεις του 1986 επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου, όταν προκρίθηκαν για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ τα συστήματα ERICSON και SIEMENS.

Ads

Κατά τον μάρτυρα, οι αποφάσεις του τότε ΔΣ του ΟΤΕ υπό τον Θεοφάνη Τόμπρα για συνεργασία των οίκων εξωτερικού ERICSON και SIEMENS με τις εγχώριες INTRACOM και SIEMENS HELLAS «έδεσαν χειροπόδαρα το σύστημα και την εξάρτηση από την τεχνολογία τους και κατέστησαν τον Σωκράτη Κόκκαλη κυρίαρχο παράγοντα στην ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ».

Στη συνέχεια είπε ότι το θέμα της μεγάλης προμήθειας των 470.000 παροχών απευθείας από δύο εταιρείες που «ελληνοποιήθηκαν» για να αποφύγουν τη δέσμευση του υπουργικού συμβουλίου, ήρθε τον πρώτο μήνα του 1990, αλλά συνάντησε τη δική του σφοδρή αντίδραση που έφερε το θέμα στο οικουμενικό υπουργικό συμβούλιο και απέσπασε ομόφωνη απόφαση να γίνει η προμήθεια μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε ο μάρτυρας, το δίδυμο Μήνη-Κιουλάφα προσέφυγε με υπόμνημα στους τρεις αρχηγούς που στήριζαν την οικουμενική – Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη – και κατάφεραν να αποσπάσουν έγκριση για απευθείας ανάθεση.

Μετά από αυτό ο Γιάννης Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε πρώτα στον Ξενοφώντα Ζολώτα και στη συνέχεια στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την απόφασή του να παραιτηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε, του ζήτησε να κρατήσει για μία ημέρα την παραίτησή του, ενώ την επομένη κιόλας με άλλη πρόφαση «έπεσε» η οικουμενική.

«Ουσιαστικά η διαπλοκή και η ανάμειξη της Siemens με το πολιτικό σύστημα αρχίζει από τότε», σημείωσε ο τότε υπουργός, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους συμπλήρωσε: «Αν έλεγα τότε ότι η απόφαση των τριών αρχηγών να στηρίξουν τις θέσεις του ΔΣ του ΟΤΕ και των προμηθευτριών εταιρειών είναι αντίθετη από την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, θα ήταν κόλαφος για το πολιτικό σύστημα. Όμως το αντικείμενο ήταν μεγάλο κι η μεθόδευση εκπληκτική».

Αύριο εξάλλου αναμένεται να καταλήξει η επιτροπή στον κατάλογο των πολιτικών προσώπων που θα κληθούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη είναι γνωστό ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Από τα δύο μεγάλα κόμματα προτάθηκαν κατ’ αρχήν ως πρώτοι μάρτυρες, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, από το υπουργείο Εσωτερικών- Δημόσιας Τάξης οι Γιώργος Βουλγαράκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Βύρων Πολύδωρας, Προκόπης Παυλόπουλος, Παναγιώτης Χηνοφώτης και Κώστας Γκιουλέκας κι από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών οι Χρήστος Βερελής, Μιχάλης Λιάπης, Κώστας Χατζηδάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Σπύρος Βούγιας, Εμμανουήλ Στρατάκης, Αναστάσιος Νεράντζης και Μιχάλης Μπεκίρης.

Από τη ΝΔ ζητούνται κατ’ αρχήν να καταθέσουν τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής που ενέκρινε και πρότεινε στο ΚΥΣΕΑ την προμήθεια του C4 I, και συγκεκριμένα οι Ευάγγελος Μαλέσιος, Κώστας Καρτάλης, Δημήτρης Ευσταθιάδης και Γιάννης Σπανουδάκης (έχει καταθέσει ήδη ο πέμπτος Ιωάννης Τραυλός) καθώς και οι Θεόδωρος Τσουκάτος, Αναστάσιος Μαντέλης, Χρήστος Βερελής και Γιάννος Παπαντωνίου.

Για αύριο έχει κληθεί να καταθέσει η ιδιαιτέρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου και ενδεχομένως ο χρηματιστής Σάββας Γιαννακάκης.

Εν τω μεταξύ στους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας Ελλάδος προσφεύγει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, προκειμένου να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των λογαριασμών που έχουν περιέλθει στα αρχεία της επιτροπής, για την διακρίβωση τυχόν δωροδοκηθέντων πολιτικών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον παράτασης των εργασιών της επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του έργου και όχι ο χρόνος. Ο κ. Βαλυράκης, σημείωσε ότι το τελευταίο κομμάτι της δικογραφίας που περιλαμβάνει στοιχεία για τους λογαριασμούς είναι και το πιο κρίσιμο για αυτό και η επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδας.