Αυξημένες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% είναι οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στη χώρα μας, ενώ αύξηση πάνω από 20% παρουσιάζει ο αριθμός των τουριστών που την επισκέπτονται, ανέφερε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, κηρύσσοντας την έναρξη της γενικής συνέλευσης των Λιμανιών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Ads

Οι θετικές αυτές ενδείξεις τόνισε ο κ. Διαμαντίδης, σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη που έχουν οι ξένες εταιρείες και οι τουρίστες για τη χώρα μας που είναι, όπως είπε, «πανέμορφη και ασφαλής».

Εκτίμησε ακόμη ότι η μεγάλη ώθηση στο home porting (επιβίβαση και αποβίβαση του ίδιου επιβάτη στο ίδιο λιμάνι) για την Ελλάδα θα ξεκινήσει από το 2012 καθώς ο προγραμματισμός των εταιρειών γίνεται σε ένα βάθος χρόνου δυο τριών ετών.

Εστίασε παράλληλα στο τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα λιμάνια, που εκδηλώνεται όπως ανέφερε από ξένες εταιρείες, όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά και σε άλλες περιοχές, σημειώνοντας πως το υπουργείο είναι σε συνεχείς επαφές και συζητήσεις για το θέμα αυτό.

Ads

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος ως συνολικός προορισμός κρουαζιέρας κατακτά διαρκώς ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό στην παγκόσμια αγορά του κλάδου, γεγονός που, όπως διευκρίνισε, σηματοδοτείται από τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την χαρακτηρισμένη ως ώριμη αγορά της Καραϊβικής, προς την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στη γενική συνέλευση των Λιμανιών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας συμμετέχουν 108 εκπρόσωποι Μεσογειακών Λιμένων και διεθνών εταιριών κρουαζιέρας. Τα λιμάνια που συμμετέχουν προέρχονται από όλες τις χώρες της Μεσογείου, καθώς και από τη Μαύρη Θάλασσα και Ερυθρά Θάλασσα.