«Τα μέτρα είναι έκτακτα και δεν διαλύεται ο πυρήνας του Εργατικού Δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπής των δύο ΠΝΠ με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων για την αντιμετώπιση της πανδημίας που εκδόθηκαν τον Αύγουστο. Ωστόσο, επί της ουσίας και όπως ο ίδιος εξήγησε αντί ειδικής άδειας ο εργαζόμενος θα εργάζεται «μόνο μία ώρα την ημέρα» για να αναπληρώσει τις μέρες καραντίνας.

Ads

Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε πως «υπάρχουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες» και χαρακτήρισε μίζερη και ανεύθυνη την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να νομοθετήσει την υποχρέωση του εργαζόμενου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή».

«Μιλάμε για την πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασιακής σχέσης. Μία ασύλληπτη οπισθοδρόμηση» είπε η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου στην εν λόγω Επιτροπή και απαίτησε «να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία».

Συγκεκριμένα η ρύθμιση αφορά την αναπλήρωση εργασίας σε περίπτωση απουσίας εργαζόμενου που το παιδί του αρρωστήσει από τον covid-19 ή ο ίδιος τεθεί σε καραντίνα.

Ads

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως με τη διάταξη αυτή «δίνουμε την δυνατότητα στους γονείς να είναι κοντά στο παιδί τους όσο καιρό ασθενεί από τον covid 19 ή σε περίπτωση 7 ή 14 ημερών καραντίνας του εργαζομένου. Οι ημέρες και οι ώρες αυτές απουσίας του εργαζομένου θα πληρώνονται όλες κανονικά». Όταν ο εργαζόμενος όμως επιστρέψεις την εργασία του, εξήγησε ο υπουργός, «οι μισές ημέρες και ώρες απουσίας του εργαζομένου χαρίζονται, δηλαδή δεν χρειάζεται να τις εργασθούν, ενώ οι άλλε μισές θα τις αναπληρώσει εργαζόμενος όμως με μια μόνο ώρα εργασίας παραπάνω του ωραρίου ημερησίως». Αυτό είναι, είπε ο Γιάννης Βρούτσης, που η αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει και «το παρουσιάζει ως το μεγάλο έγκλημα, ότι δήθεν καταργούμε το 8ωρο ή ότι διαλύουμε τον πυρήνα του εργατικού δικαίου».

Αχτσιόγλου: Ανατριχιαστική και επικίνδυνη η νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας

Σφοδρή επίθεση για το ζήτημα εξαπέλυσε στον Γιάννη Βρούτση η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόλγου.

«H κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει την υποχρέωση του εργαζόμενου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή. Μιλάμε για την πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασιακής σχέσης. Μία ασύλληπτη οπισθοδρόμηση», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι τα κεντρικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης είναι «η εμμονή σε συνταγές που διογκώνουν το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, η αλαζονική άρνηση της πραγματικότητας και η απαξίωση των κοινωνικών αναγκών».

Ο κατάλογος, σημείωσε, είναι μακρύς «εμμονή στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, δηλαδή στην επιδότηση της ανεργίας αντί για την επιδότηση της εργασίας και την αναπλήρωση του μισθού», ενώ «δεν προστατεύονται οι θέσεις εργασίας». Επίσης, «η εμμονή στο αποτυχημένο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, για να επιβληθεί η μισή δουλειά με μισό μισθό» και προστίθενται «η μείωση του δώρου Χριστουγέννων, η επέκταση της υπερωριακής εργασίας μονομερώς από τον εργοδότη, για περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες. Η εκ νέου μετάθεση της αύξησης του κατώτατου μισθού».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η ύφεση του 15,2% είναι ιστορικά η χειρότερη επίδοση στον τομέα της οικονομίας. Η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,5 μονάδες μέσα σε δύο μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί κατά 200.000. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση καταρρέουν, όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας βρίσκονται σε καθίζηση». Η ΝΔ, πρόσθεσε, «αρνείται τη σύνδεση των πολιτικών της με την πραγματικότητα. Η στάση αυτή είναι άρνηση της πολιτικής. Προφανώς υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στη ζοφερή κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, και αυτή η αιτιακή σχέση είναι άμεση και έκδηλη».