«Φυλλορροεί» το κυβερνών κόμμα, με τις πολιτικές εξελίξεις, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσει τελικά σε ανασχηματισμό, να είναι ραγδαίες. Ήδη οι βουλευτές Κιλκλίς, Γιώργος Φλωρίδης και Λάρισσας, Έκτορας Νασιώκας έχουν ανακοινώσει την παραίτησή τους από το βουλευτικό αξίωμα, ενώ πληροφορίες θέλουν άλλους τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να προσανατολίζονται προς την ίδια κατεύθυνση. Παράλληλα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέτουν έλλειμμα διακυβέρνησης της χώρας και ζητούν τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αίτημα που έγινε δεκτό από το Μέγαρο Μαξίμου. Η ΚΟ αναμένεται να συνεδριάσει στις 16:30 υπό τον πρωθυπουργό.

Ads

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης, γνωστοποίησε με επιστολή που κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής, την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα. Περίπου στις 11.00 το πρωί ο κ. Φλωρίδης προσήλθε στο κοινοβούλιο και σε συνομιλία του με δημοσιογράφους άφησε να εννοηθεί ότι θα υποβάλει την παραίτησή του. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο προεδρείο της Βουλής όπου και κατέθεσε τη σχετική επιστολή. Εν τω μεταξύ, στα σενάρια που είδαν νωρίτερα, το φως της δημοσιότητας, ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του βουλευτή.

Στο κείμενο της επιστολής του αναφέρει ότι δυστυχώς οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων «στάθηκαν για μία ακόμα φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων» και εκτιμά ότι «το εθνικό χρέος ηττήθηκε από το κομματικό συμφέρον». Ο κ. Φλωρίδης μεταξύ άλλων παρατηρεί ότι επικράτησαν στενοκομματικές πιέσεις, υποστηρίζει ότι «δεν υπήρχε χειρότερος τρόπος να πιστοποιηθεί το τέλος ενός φθαρμένου πολιτικού συστήματος» και καταλήγει: «Με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας το στιγμών υποβάλλω την παραίτησή μου».

Εν τω μεταξύ, ο ιατρός Γιώργος Φραγγίδης καταλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντος Γιώργου Φλωρίδη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Όπως έγινε γνωστό, ο επιλαχών στο Νομό Κιλκίς, έχει ήδη κάνει αποδεκτή τη βουλευτική έδρα.

Ads

Περίπου στις 12:30 ανακοίνωσε την παραίτησή του από το βήμα της Βουλής και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έκτορας Νασιώκας. «Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω, για να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο στο πολιτικό σύστημα» υποστήριξε ο κ. Νασιώκας επικρίνοντας τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων που συνεχίζουν, όπως υποστήριξε «με γνώμονα το λαϊκισμό». Τόνισε δε, ότι το πολιτικό σύστημα χθες αυτογελοιοποιήθηκε γι’ άλλη μια φορά.

Ακολούθως, ο κ. Νασιώκας απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, κοινοποιώντας την παραίτησή του. Όπως τονίζει ο βουλευτής Λάρισας, το πολιτικό σύστημα χθες αυτογελοιποιήθηκε για άλλη μια φορά. Ενώ η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους και το μέλλον των παιδιών μας είναι αβέβαιο, οι πολιτικές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων συνεχίζουν να πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα. «Η παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω, σε μια προσπάθεια ανατροπής της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης στο πολιτικό σύστημα για τη σωτηρία της χώρας», τονίζει ο κ. Νασιώκας.

«Με την παραίτησή μου θέλησα να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα, τη δική μου αλλά και όλων αυτών, που με ψήφισαν και τους εκπροσωπούσα για περισσότερα από δέκα χρόνια. Παράλληλα, θέλησα να τεθεί ένα ανάχωμα στην πορεία παρακμής της χώρας και του πολιτικού συστήματος», καταλήγει ο παραιτηθείς βουλευτής.

Άμεση σύγκληση της ΚΟ ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ζήτησε πριν από λίγο, η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, με δήλωσή της στους δημοσιογράφους. «Οι ώρες είναι κρίσιμες, ζητώ να συγκληθεί άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ερωτηθείσα εκτός μικροφώνου εάν στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα πρέπει να τεθεί ζήτημα ηγεσίας, η κ. Παπανδρέου απάντησε: «Να συζητηθούν τα πάντα».

Με πρωτοβουλία της κ. Παπανδρέου συντάχθηκε κείμενο για τη σύγκλιση της ΚΟ, το οποίο υπέγραψαν βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Λιντζέρης, Σούλα Μερεντίτη και Σοφία Γιαννακά. Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης έκανε λόγο για «έλλειμμα διακυβέρνησης της χώρας».

Η δήλωση του κ. Λιντζέρη, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε άλλους βουλευτές, όπως τον Γιάννη Αμοιρίδη, ο οποίος, καθώς και άλλοι, ζήτησαν να αποσύρουν τις υπογραφές τους από το αίτημα, γιατί δεν συμφωνούσαν με το περιεχόμενό του. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παρασύρης, μεταξύ των βουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή για σύγκλιση της ΚΟ, τόνισε αργότερα σε δηλώσεις του πως «Κάποιοι βιαστικοί και ενδεχομένως πονηροί προσπάθησαν να καπηλευτούν υπογραφές συναδέλφων, προκειμένου να δημιουργήσουν άλλα σενάρια τα οποία απεργάζονται εδώ και καιρό. Οι βουλευτές υπογράψαμε για να φέρουμε τάξη και ηρεμία στο κοινοβούλιο και όχι για να πυροδοτήσουμε το χάος. Μακριά από εμάς οι κανιβαλισμοί».

Πάντως, τελικά η διαδικασία της συλλογής υπογραφών δεν ολοκληρώθηκε, ούτε το γραπτό αίτημα κατατέθηκε, καθώς ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος πρόλαβε την εξέλιξη και έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ.