Υπόλογη βρίσκεται για άλλη μια φορά η χώρα μας όσον αφορά το κράτος δικαίου και τις συνθήκες κράτησης, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πρόκειται να εξετάσει 1.287 ατομικές προσφυγές κρατουμένων σχετικά με τον περιορισμένο χώρο κράτησής τους στις ελληνικές φυλακές.

Ads

Όπως επισημαίνουν η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα και Γεωργία Αδειλίνη, σε έγγραφο που απέστειλαν στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών της χώρας, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να καταδικαστεί σε υψηλές αποζημιώσεις. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη καταδικάσει την Ελλάδα 139 φορές μέχρι το τέλος του 2023 για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα, με το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων για το έτος να ανέρχεται στα 2.866.520 ευρώ.

Οι δύο επικεφαλής του Αρείου Πάγου καλούν τους συναδέλφους τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες εκδίκασης των εκκρεμών προσφυγών, με στόχο την έκδοση οριστικών αποφάσεων έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κάθε κρατούμενος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 3 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου. «Η έλλειψη επαρκούς ατομικού χώρου θεωρείται τόσο σοβαρή, ώστε δημιουργεί ισχυρό τεκμήριο παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)», αναφέρουν η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας ότι αν ο χώρος κράτησης είναι μικρότερος από 3 τ.μ., πρέπει να επιδικάζεται αποζημίωση για ηθική βλάβη και να εξετάζεται αν δικαιολογείται ευεργετικός υπολογισμός της ποινής.

Ads

Οι εισαγγελείς Πλημμελειοδικών καλούνται να εισάγουν άμεσα προς εκδίκαση τις εκκρεμείς προσφυγές κρατουμένων που αφορούν παραβιάσεις κανόνων διαβίωσης, φροντίζοντας να συμπεριλάβουν στη δικογραφία βεβαίωση από τον διευθυντή του καταστήματος κράτησης για το εμβαδόν του θαλάμου κράτησης και τον αριθμό των συγκρατουμένων. Η επισύναψη αυτής της βεβαίωσης είναι απαραίτητη για την εξέταση των προσφυγών στο δικαστήριο.