Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Πέμπτη την ανατολική Γούτα, σύμφωνα με τον Σύρο μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, εν μέσω βομβαρδισμών που δέχονται επί σχεδόν ένα μήνα και της πολιορκίας της περιοχής εδώ και πέντε χρόνια από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 42 οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους στις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται σε κίνδυνο στο Αφρίν», προειδοποιεί ο ΟΗΕ. 

Ads

Ανακατάληψη από τον στρατό του 70% των εδαφών της αν. Γούτα

«Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι» χρησιμοποίησαν την Πέμπτη τους διαδρόμους «που ανοίχθηκαν από τον συριακό στρατό σε συνεργασία με τους Ρώσους συμμάχους του» προκειμένου να φύγουν από την ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σύρος μόνιμος αντιπρόσωπος Μπασάρ Τζα’αφάρι.

«Μετέβησαν στα κέντρα που εγκατέστησε η συριακή κυβέρνηση και η συριακή αραβική Ερυθρά Ημισέληνος, κέντρα προσωρινής στέγασης εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα για τη φροντίδα τους», πρόσθεσε.

Ads

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο αριθμός των κατοίκων που εγκατέλειψαν την Πέμπτη τη Γούτα ανέρχεται σε 20.000.

Όπως ανακοίνωσε ο συριακός στρατός, μαζί με τις συμμαχικές του δυνάμεις ανακατέλαβαν το 70% του εδάφους που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών στον θύλακο της ανατολικής Γούτα.

Στην ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται πως οι στρατιώτες κατέλαβαν τμήματα αγροτικής γης, πολλά χωριά και ορισμένες πόλεις.

Νωρίτερα, στρατιωτικό μέσο ενημέρωσης της Χεζμπολάχ ανέφερε πως ο συριακός στρατός κατέλαβε την πόλη Τζισρίν της ανατολικής Γούτα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο συριακός στρατός κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Γούτα να φύγουν από την περιοχή μέσω «των ασφαλών διαδρόμων» καθώς σφίγγει τον κλοιό στους τομείς που εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Άμαχοι χρησιμοποιούνται σαν «ανθρώπινες ασπίδες» από τους Κούρδους»

Την ανησυχία του εκφράζει ο ΟΗΕ για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο Αφρίν εμποδίζονται να φύγουν από τις κουρδικές δυνάμεις και χρησιμοποιούνται σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

«Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι άμαχοι -που έχουν εγκλωβιστεί- να σκοτωθούν να τραυματιστούν, να πολιορκηθούν, να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες ή να εκτοπιστούν λόγω των μαχών», είπε.

Ο τουρκικός στρατός, με την υποστήριξη Σύρων ανταρτών, έχει εξαπολύσει από τις 20 Ιανουαρίου επίθεση για να εκδιώξει από το Αφρίν και τη μεθόριό του τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Αυτή η κουρδική οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, είναι σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Το Αφρίν έχει σχεδόν περικυκλωθεί, με την εξαίρεση ενός μοναδικού διαδρόμου που χρησιμοποιείται από αμάχους που φεύγουν κατά χιλιάδες κατευθυνόμενοι προς περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς.

Η Άγκυρα αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους, όμως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 245 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης.

Η Σαμντασάνι εξήγησε πως η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε «πολύ ανησυχητικές αναφορές […] για θανάτους και τραυματισμούς», καθώς οι αεροπορικές επιδρομές και τα χερσαία πλήγματα συνεχίζονται, «καθώς και αναφορές ότι οι κουρδικές δυνάμεις εμποδίζουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη Αφρίν». «Λάβαμε αναφορές ότι μόνο οι άμαχοι που έχουν επαφές στην κουρδική αρχή ή στις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις μπόρεσαν να φύγουν», είπε.

«Αλλά ακόμη κι αν φύγουν, έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους […] και πρέπει να δωροδοκήσουν όταν φθάσουν σε έδαφος που ελέγχεται από την κυβέρνηση», πρόσθεσε. «Αν δεν μπορούν να πληρώσουν, πρέπει να γυρίσουν πίσω», είπε.
«Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι άμαχοι […] χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες», επέμεινε.

«Οι άμαχοι μάς γνωστοποίησαν τις σοβαρές ανησυχίες τους για την ασφάλειά τους, κυρίως επειδή μαχητές έχουν τοποθετήσει εκτοξευτήρες ρουκετών σε περιοχές κατοικιών», είπε ακόμη η εκπρόσωπος.

«Υπάρχει επίσης σοβαρή έλλειψη νερού λόγω της καταστροφής, όπως μας είπαν, ενός αντλιοστασίου καθώς και του ελέγχου άλλων πηγών νερού από τις τουρκικές δυνάμεις», είπε.