«Δεν φτάνει η απίστευτη ταλαιπωρία που έχει υποστεί ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια, τώρα ξαφνικά μας ζητούν αναδρομικά πίσω, τα λεφτά από τα επιδόματα ανεργίας» λέει στο tvxs ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) Κώστας Κεχαγιόγλου.

Ads

Οι καλλιτέχνες σήμερα Πέμπτη διαμαρτύρονται έξω από το υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Κεχαγιόγλου εξηγεί αναλυτικά τι έχει συμβεί.

«Tο μπλοκάκι ενός τραγουδιστή,  έχει εργοδοτικές κρατήσεις, δεν είναι μπλοκάκι αυτοαπασχολούμενου. Πολλοί δημιουργοί για παράδειγμα, το χρησιμοποιούν και για είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν χρειάζεται να είσαι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ για να το έχεις. 40 χρόνια οι άνθρωποι δουλεύουν με αυτό το σύστημα και πάνω σε αυτό το μπλοκάκι, σου κολλάει ένσημα ο εργοδότης. Λειτουργεί σαν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Το τελευταίο έτος, προσπάθησαν να κόψουν τους καλλιτέχνες από το ταμείο ανεργίας. Επειδή είναι ένα μπάχαλο το δημόσιο, κάποιο το έκαναν έτσι, άλλοι αλλιώς. Πηγαίναμε εμείς λοιπόν ως ομοσπονδία και με μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία, το κανονίζαμε.

Ads

Τώρα ζητάνε πίσω τα χρήματα -4000 ευρώ- από το ταμείο ανεργίας. Και τους λένε ότι αν δεν τα δώσουν, θα τα βάλουν στην εφορία να τα πάρουν μέσω του εκκαθαριστικού!».

Πρόβλημα όμως δεν παρουσιάστηκε μόνο στους κατόχους των ειδικών δελτίων παροχής, αλλά και σε όσους είναι σε καθεστώς ΑΜΚΕ.

«Είναι γνωστό πως στις ΑΜΚΕ, ακόμα κι ο διαχειριστής δεν ασφαλίζεται, δεν έχει εργοδοτικές εισφορές. Η ΑΜΚΕ είναι μονόδρομος για τους καλλιτέχνες και απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρεις επιχορηγήσεις από το κράτος ή από την περιφέρεια. 20 χρόνια συμβαίνει αυτό.

Η ΑΜΚΕ δεν μπορεί να έχει κέρδος, δεν μπορεί να διανείμει μερίσματα. Ισοψηφίζει ισολογίζει.

Τώρα εδώ, μάθαμε ότι μας θεωρούν επιτηδευματίες τους έχοντες ΑΜΚΕ και σου λέει δεν θα πάρεις ταμείο. Δηλαδή σε βάζει να κλείσεις την ΑΜΚΕ. Κι αυτό είναι τεράστιο πλήγμα. Οι χορευτές για παράδειγμα έχουν μόνο ΑΜΚΕ, ειδικά όσοι κάνουν σύγχρονο χορό. Είναι μονόδρομος, έχουν φτιάξει έτσι το σύστημα ώστε να μην μπορούν να επιβιώσουν αλλιώς.

Τα ανεξάρτητα σχήματα έχουν ΑΜΚΕ, για να πάρουν επιχορήγηση να νοικιάσουν θέατρο, να κάνουν παράσταση.

Δεν μπορεί το να είσαι διαχειριστής σε ΑΜΚΕ, να σου στερεί το δικαίωμα να είσαι εργαζόμενος. Και μάλιστα όλοι αυτοί, πληρώνουν εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ από τις κρατήσεις τους».

Ο κ. Κεχαγιόγλου επισημαίνει πως η πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να λύσουν το θέμα με την εκλεγμένη κυβέρνηση, ωστόσο εκφράζει την αγωνία πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση προβαίνει σε κινήσεις που μπορεί να εγκλωβίσουν τον κλάδο, γι’αυτό ζητούν συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας.

«Επειδή αυτό που συμβαίνει προσπάθησε η προηγούμενη κυβέρνηση να το κάνει πριν ένα χρόνο και το αποτρέψαμε, γίνεται απόπειρα να δημιουργηθούν τετελεσμένα εν μέσω της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Πρέπει να σταματήσει αυτό και να μιλήσουμε με την εκλεγμένη κυβέρνηση. Υπάρχει βέβαια και η απάντηση στη βουλή από τον κ. Χατζηδάκη που υποστηρίζει τη θέση μας. Όμως οι απαντήσεις στη βουλή δεν είναι δεσμευτικές».