Με μία ευθεία και προκλητική παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, οι Financial Times φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το ευρωπαϊκό σενάριο που θα προτιμούσε έναν πιο μετριοπαθή κυβερνητικό συνασπισμό στο τιμόνι της Ελλάδας «υποδεικνύοντας» στον Αλέξη Τσίπρα να απαλλαχθεί τόσο από την Αριστερή Πλατφόρμα όσο και από τους ΑΝΕΛ και να συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Ads

Όπως αναφέρει το άρθρο των FT, «όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκφράζουν ανοιχτά την ενόχληση τους από τη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης, με το ζήτημα να αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια τους. Πολλοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποστηρίζουν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι μόνο αν ο Αλέξης Τσίπρας  πετάξει εκτός το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις».

«Το σκεπτικό είναι η δημιουργία ενός νέου συνασπισμού με το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα της Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι – ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα που συμμετείχε για πρώτη φορά στην εκλογική μάχη τον Ιανουάριο», γράφουν. Ανώτατος αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να δηλώνει μάλιστα πως «ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει να θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ» και να προσθέτει πως «η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει».

Η Αριστερή Πλατφόρμα φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τους αρθρογράφους των FT, που υποστηρίζουν ότι μπορεί ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση βάζοντας βέτο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία αποτελεί την εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κόμματος. «Ελέγχει αρκετούς βουλευτές για να ρίξει την κυβέρνηση αν αποστατούσαν σε ψηφοφορία στην Βουλή» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. «Ημασταν περισσότερο μια ομάδα συζήτησης παρά ένα πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας» φέρεται να αναφέρει αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται. «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως είμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες», σημειώνει.

Ads

Για να επιτευχθεί η συμφωνία με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ που κάποιοι στην Ευρώπη θα ήθελαν πολύ να δουν, οι FT γράφουν ότι για να κερδίσει την στήριξη του ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να «ξεφορτωθεί και τον εκ δεξιών εταίρο του, τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες».

Στη λίστα των προς αποπομπή για τους FT… και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Όπως γράφει η εφημερίδα στον ίδιο προκλητικό τόνο, στην ευρωζώνη επικρατεί εκνευρισμός  για το πρόσωπο του Γιάννη Βαρουφάκη. Αυτό που τους εκνευρίζει είναι ότι «εμφανίζεται “χαλαρός” για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ συχνά κάνει διαλέξεις στους εταίρους του, μια τάση που τον έχει αποξενώσει ακόμα και πιθανούς συμμάχους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μετά από όλα αυτά, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, τους οποίους επικαλείται, επιμένουν ότι δεν προσπαθούν να επιβάλουν αλλαγή στην κυβέρνηση και επισημαίνουν ότι είναι προσεκτικοί σε τέτοια ζητήματα μετά τις κατηγορίες ότι η ΕΕ συνέβαλε στην λήξη της θητείας του Παπανδρέου, αλλά και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.