Την αντίδραση πολιτικών και οικολογικών δυνάμεων της περιοχής έχει προκαλέσει η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των υποδομών σε 4 ιαματικά λουτρά της Φθιώτιδας, μέσω της οποίας έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο η συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα του νερού. Τι καταγγέλλουν πολιτικές δυνάμεις που αντιδρούν. Τι απαντά το αρμόδιο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου. Τι (δεν) επιτρέπει το νομικό πλαίσιο.
Ads
Επικαλούμενο την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου την έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση τεσσάρων ακινήτων ιαματικών πηγών που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Ως καταληκτική ημερομηνία για τις αντίστοιχες προσφορές στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας έχει οριστεί η 23η Οκτωβρίου.
Το ΤΑΙΠΕΔ ορίζει τα ακίνητα που αντιστοιχούν σε κάθε μια από τις πηγές ως εξής:
– Ακίνητο Α για το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Λουτρών Υπάτης
– Ακίνητο Β για το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών
– Ακίνητο Γ για το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Κονιαβίτη Καμένων Βούρλων
– Ακίνητο Δ για το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων
Κάνει δε σαφές ότι προτίθεται να εξασφαλίσει, υπέρ της Εταιρείας Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄, από τους αρμόδιους φορείς «την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης ή άλλων συναφών δικαιωμάτων».
Το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι η διαδικασία αφορά στη μεταβίβαση του 100% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στους επενδυτές και υπογραμμίζει ότι οι Εταιρείες Γ΄ και Δ΄ (για τον Κονιαβίτη και τη Λουτρόπολη) «θα αποκτήσουν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14 του Ν. 3986/2011 ή/και άλλων διατάξεων, το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον αιγιαλό και την παραλία έμπροσθεν των Ακινήτων Γ΄ και Δ΄ αντιστοίχως για το επιτρεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαρακτηρίζουν παράνομη την «πώληση των ιαματικών πηγών. Ειδικότερα, μιλώντας στο tvxs.gr, το μέλος του κόμματος στη Φθιώτιδα Στέφανος Σταμέλλος επικαλείται τον νόμο 3498/2006 (ΦΕΚ 230 Α), εκτελεστικός του άρθρου 18 παρ1 του Συντάγματος, που «προβλέπει πως η κυριότητα των Ιαματικών Πηγών ανήκει στον ΕΟΤ, ο οποίος μπορεί μόνο να τις ενοικιάζει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι να τις πουλήσει».
Ο ίδιος προσθέτει: «Είναι γεγονός ότι Ιαματικές Πηγές της Φθιώτιδας, με ευθύνες όλων, έχουν αφεθεί εδώ και χρόνια στο έλεος του χρόνου, ασυντήρητες και με τις εγκαταστάσεις τους να χρειάζονται πολλές επεμβάσεις. Ακολουθήθηκε μια τακτική με σκοπό να ωριμάσουν οι συνθήκες για να δοθούν στους ιδιώτες, ακόμα και ως αναγκαίο κακό, αντί πινακίου φακής».
Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες ερωτήθηκαν σχετικά από το tvxs.gr, μεταφέρουν ότι η ιδιωτικοποίηση αφορά στα ΑΚΙΝΗΤΑ τα οποία βρίσκονται στα επίμαχα σημεία και αρκούνται να προς το παρόν να δηλώσουν ότι «για το νερό θα ληφθεί ειδική μέριμνα».
Σημειωτέον, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνεται ότι οι ακριβείς ενέργειες θα προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επί του αντίστοιχου ιαματικού φυσικού πόρου, που αναβλύζει εντός ή σε εγγύτητα με καθένα από τα ως άνω Ακίνητα Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄».
Σχετικά:
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ
Η συλλογή υπογραφών από τους Οικολόγους Πράσινους
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >