Φθηνότερο, σε σχέση με πέρυσι, κατά 5,3% θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011.

Ads

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μια εξαμελή μέση ελληνική οικογένεια θα κοστίσει 158 ευρώ έναντι 167 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η διαφορά αυτή των 9 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 5,27%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη  μείωση της τιμής των κρεατικών και ιδιαιτέρως του  χοιρινού, η τιμή του  οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 5,0 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 30,16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μείωση παρατηρείται και στην τιμή του αρνιού, η οποία κυμαίνεται περίπου σε 8%. 

Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται  αναφορικά με την τιμή  των κρεάτων τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2010, ισοδυναμεί με μία κατά μέσο όρο μείωση των τιμών κατά περίπου 12,7%. 

Ads

Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, αναφορικά με τις τιμές των  οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση κατά  81,8%, το λάχανο κατά 30,2% και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μείωση κατά 8,5%. Όσον αφορά τα γλυκά, τα μελομακάρονα εμφανίζουν μία αύξηση που ανέρχεται στο 6,2%, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος στους κουραμπιέδες καθώς αυτή υπολογίζεται περίπου στο 11%.

Αναλυτικά όπως προκύπτει από τα νούμερα για ένα κιλό αρνί που θα χρειαστεί μια οικογένεια στο εορταστικό τραπέζι υπάρχει μείωση τιμής 7,9% σε σχέση με πέρυσι, για τη νωπή γαλοπούλα η μείωση είναι 7,7% και για την κατεψυγμένη 5%, για το χοιρινό η μείωση φτάνει στο 30,16%, οι πατάτες κοστίζουν φθηνότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 8,5%, το μαρούλι κοστίζει φθηνότερα κατά 4,3% και ένα λίτρο λάδι είναι φθηνότερο κατά 2,4%. Στο μεταξύ όμως οι ντομάτες κοστίζουν ακριβότερα από πέρυσι κατά 81,8%, ένα κιλό φέτα κοστίζει ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι κατά 20,2%, τα μήλα κοστίζουν ακριβότερα κατά 42,9%, για λάχανο θα πληρώουν ακριβότερα φέτος κατά 30,2% οι καταναλωτές ενώ τα πορτοκάλια κοστίζουν ακριβότερα κατά 2,6%.

Για ενάμισι λίτρο αναψυκτικά η τιμή τους έχει αυξηθεί φέτος κατά 13,9% και οι μπύρες (η τιμή για πέντε φιάλες) έχει αυξηθεί 22,8%. Για ένα λίτρο κόκκινο κρασί θα ξοδέψει μια οικογένεια 0,8% παραπάνω και για ένα λίτρο ρετσίνα 11,7% λιγότερα λεφτά. Για ροζέ κρασί θα ξοδέψει 2,7% περισσότερα χρήματα.