Την ίδια ώρα που έκθεση της τρόικας προχωρά στη θετική εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μετά το πακέτο διάσωσης, υπό την προϋπόθεση απαρέγκλιτης τήρησης του οικονομικού προγράμματος, οι Financial Times Deutschland, κάνουν λόγο για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας σε τριτοκοσμικό επίπεδο, το 2012.

Ads

 
 «Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται σε τριτοκοσμικό επίπεδο» αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times Deutschland, επικαλούμενοι στοιχεία έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας το ινστιτούτο Ifo.
 
Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο, το 2012 χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω.
 
«Εάν πραγματικά προκύψει μια δραματική ύφεση της τάξης του 8%, τότε ακόμη και το Μπανγκλαντές και η Χιλή θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ», επισημαίνει ο ερευνητής του Ifo, Στέφεν Έλστνερ.
 
«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, ως αποτέλεσμα της ριζοσπαστικής λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει και σημειώνει ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2009 στην 35η θέση, την πέρασαν το 2010 η Ελβετία, η Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 έπεσε στην 40ή θέση, κάτω πλέον και από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη.

Βιωσιμότητα χρέους

Όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την τρόικα, το δεύτερο πακέτο νέας χρηματοδότησης, αναδιάρθρωσης χρέους και μεταρρυθμίσεων μπορεί να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, αρκεί η Αθήνα να διατηρήσει ορθή οικονομική πολιτική έως το 2030 για να τα καταφέρει.
 
Όπως εκτιμάται στην ανάλυση που καταρτίστηκε από την Κομισιόν την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μετά την ανταλλαγή ομολόγων το Σαββατοκύριακο, το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 90% το 2030.
 
 

Ads