Να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας  πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο, αφού η διοίκηση Τραμπ έχει στείλει μήνυμα ότι θα πάρει σκληρότερη στάση έναντι των διεθνών οργανισμών.

Ads

Αυτό γράφουν σήμερα οι Financial Times σε άρθρο υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ υπό πίεση από την Ουάσιγκτον για τα ελληνικό πρόγραμμα στήριξης», που έχει ως κύριο θέμα την προσέγγιση της νέας διακυβέρνησης Τραμπ ως προς την εμπλοκή των ΗΠΑ στη διεθνή οικονομία και τους παγκόσμιους οργανισμούς.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακολουθώντας το δόγμα «η Αμερική πρώτα» (America First), ο Ντόναλντ Τραμπ που στράφηκε κατά των υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία, πιθανότατα θα κάνει πράξει τις προεκλογικές υποσχέσεις να εισάγει δομικά διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια οικονομία.

Ήδη, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προτείνει περικοπές 650 εκατ. δολ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα  τα επόμενα τρία χρόνια, και διόρισε δύο συντηρητικούς οικονομολόγους με ιστορικό κριτικής προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, σε υψηλές θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, εισήχθη χθες από τον ρεπουμπλικάνο βουλευτή Bill Huizenga σχέδιο νόμου στο αμερικανικό Κογκρέσο που ζητά από την κυβέρνηση του Τράμπ να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. «Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι ένα φύλλο συκής για πρώτη καταφυγή των μελών της ευρωζώνης», δήλωσε.

O Μπιλ Χουιζένγκα είναι ένας συντηρητικός από το Μίσιγκαν, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2011 με τη στήριξη του υπερσυντηρητικού «Κόμματος του Τσαγιού» (Tea party).  Ο Χουιζένγκα, που ασκεί επί χρόνια δυναμική κριτική στην ανάμειξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα, δήλωσε ότι το Ταμείο χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο από τις ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του εις βάρος της ίδιας αξιοπιστίας του.

«Το ΔΝΤ δεν είναι ένα Ταμείο για να διασώζει πολιτικά κόμματα σε πιστώτριες χώρες, ούτε θα έπρεπε να είναι ο μικρότερος εταίρος τρίτων Οργανισμών που δεν είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους», σημείωσε, προσθέτοντας: «Εδώ και επτά χρόνια, το ΔΝΤ χρησιμοποιείται για να προστατεύει αξιωματούχους της Ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, κάτι που έχει αμαυρώσει τη φήμη του Ταμείου, παρατείνει τη δυσπραγία της Ελλάδας και αναβάλλει δύσκολες επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης που πρέπει να γίνουν ούτως ή άλλως».

Την ίδια στιγμή το Bloomberg, αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Huizenga σημειώνεται ότι εάν η συγχρηματοδότηση συνεχιστεί, θα πρέπει να απαγορευθεί από τις ΗΠΑ η στήριξη προς το ΔΝΤ για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους μέχρις ότου αποπληρωθεί χρηματοδότηση.