Τις ημερομηνίες κλειδιά που θα καθορίσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, παρουσιάζουν οι Financial Times.

Ads

O γνωστός δημοσιογράφος Peter Spiegel επισημαίνει πως ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα και παραθέτει τις οι έξι κρίσιμες ημερομηνίες:

10-11 Ιουνίου
Σύνοδος στις Βρυξέλλες μεταξύ ΕΕ και Λατινικής Αμερικής, στο περιθώριο της οποίας Α. Μέρκελ και Φ. Ολάντ θα συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα. Η πιο πιθανή ημερομηνία για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

11 Ιουνίου
Συνεδρίαση του Euro-working-group. Οι αξιωματούχοι έχουν πει πως χρειάζεται συμφωνία σε αυτή τη συνεδρίαση, ώστε αυτή να παρουσιαστεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Ads

14 Ιουνίου
Η τελευταία ημέρα κατά την οποία το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να καταθέσει νομοσχέδιο στη Μπούντεσταγκ (γερμανική Βουλή), πριν τη διακοπή των εργασιών της για τον Ιούνιο. Σε διαφορετική περίπτωση το νομοθετικό Σώμα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως.

18 Ιουνίου
Η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η τελευταία ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία και να υπάρχει χρόνος ώστε να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις αλλά και να εκταμιευτεί η βοήθεια πριν τη λήξη του προγράμματος.

30 Ιουνίου
Η πιο κρίσιμη προθεσμία. Τότε λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος και τότε πρέπει επίσης να αποπληρωθεί η συνολική δόση 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Οι δανειστές μπορούν να συμφωνήσουν σε νέα παράταση, αλλά χωρίς χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να μην πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ.

20 Ιουλίου
Λήγουν δύο ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν η Αθήνα καταφέρει να αποπληρώσει το ΔΝΤ, κανένας δεν πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση.