Στις επικείμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι αφιερωμένο εκτενές δημοσίευμα των Financial Times. Χαρακτηριστικό είναι ένα σημείο του άρθρου που παρατηρεί: «Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο γιος ενός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είναι γνωστό ότι έκανε χιλιάδες ρουσφέτια κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. Και τώρα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πριν εργαζόταν ως σύμβουλος στη McKinsey, λέει πως θέλει να έρθει σε ρήξη με το παρελθόν».

Ads

Κατά τ’ άλλα, η εφημερίδα επισημαίνει πως για πρώτη φορά «μετά από έξι δεκαετίες θα γίνουν απολύσεις στο υπερπλήρες ελληνικό δημόσιο», ωστόσο «οι αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα χτυπήσουν το πελατειακό κράτος, παραμένουν δυνατές».
 
Πέρα από τους εργαζόμενους, τα νέα μέτρα «έχουν εξοργίσει βουλευτές τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, πολλοί από τους οποίους εξαρτώνται από τα ‘ρουσφέτια’ (rousfetia στο κείμενο) -τις πολιτικές χάρες- προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους».