Διαμάχη έχει ξεσπάσει, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, στο εσωτερικό της Ευρωζώνης σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 109 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. Ανώτερος αξιωματούχος, που επικαλούνται οι Financial Times, δήλωσε πως επτά χώρες, τις οποίες, ωστόσο, δεν κατονόμασε ζητούν να προχωρήσουν οι τράπεζες σε μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας καλεί τα κράτη μέλη να προετοιμάσουν ένα σχέδιο προστασίας των τραπεζών, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιμένει να διαψεύδει το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Ads

 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους όρους του δεύτερου πακέτου των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι τράπεζες καλούνται να αποδεχθούν τη μείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν κατά 21% μέσω ανταλλαγής ομολόγων.

 
Οι διαμάχες σύμφωνα με τους Financial Times προκύπτουν ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε σύγκριση με δύο μήνες πριν. Αυτές οι διαιρέσεις απειλούν τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο κατόπιν επώδυνων διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με  το δημοσίευμα,  η Γερμανία και η Ολλανδία ζητούν να σηκώσουν οι τράπεζες το μεγαλύτερο βάρος, όμως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποδέχονται αυτή την πρόταση.

 
Την ίδια ώρα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μία απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του δεύτερου πακέτου διάσωσης ως προς τη συμμετοχή των ομολογιούχων ιδιωτών θα μπορούσε να επιφέρει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πιο μεγάλη και πιο σύντομα.

Ads

 
Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναφέρονται από την πλευρά τους οι New York Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στα μέσα Οκτωβρίου, αν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι θα έχουν συμφωνήσει για την ενίσχυση του EFSF, το οποίο ωστόσο θα εξακολουθήσει να μην διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης σε μεγαλύτερες οικονομίες, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η ηγεσία της Ευρώπης τρέχει για μια ακόμη φορά πίσω από τις εξελίξεις. Η γερμανική συνταγή λιτότητας και τιμωρίας των παραβατών του νότου, ειναι λάθος συμπεραίνει η εφημερίδα. “Το κλειδί για την λύση του προβλήματος δεν είναι η λιτότητα, αλλά η ανάπτυξη”. 

 
Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να προετοιμάσουν ένα σχέδιο προστασίας των τραπεζών σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα δήλωσε από το Βερολίνο ότι έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης να στείλουν πριν της 3 Οκτωβρίου –οπότε συνεδριάζει το Eurogroup- αναφορές με τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζονται για τις τράπεζες. Τα κράτη πρέπει να επεξεργαστούν εναλλακτικά σχέδια γιατί ίσως βρεθούν απέναντι «σε μία σοβαρή κατάσταση» σημείωσε.

Επιμένει στις διαψεύσεις ο υπουργός Οικονομικών

 
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει εγκαίρως την 6η δόση του μηχανισμού στήριξης δήλωσε στο CNN ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος υπογράμμισε την βούληση της κυβέρνησης για απόλυτη εναρμόνιση με τις αποφάσεις της συνόδου της 21ης Ιουλίου και υπογράμμισε ότι οι φήμες για κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων είναι ανεύθυνες συζητήσεις.

 
Συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που θα επέφερε κούρεμα 50% στις τιμές των ελληνικών ομολόγων ο κ. Βενιζέλος ήταν κατηγορηματικός: «Εγώ είμαι ο υπεύθυνος υπουργός Οικονομικών. Είμαι εδώ για να εφαρμοστεί η κοινής μας ευρωπαϊκή απόφαση του Ιουλίου. Όχι για να συμμετέχω σε διάφορες ανεύθυνες συζητήσεις ή για να επαναλαμβάνω φήμες ή σχόλια. Για μένα, το μόνο καθήκον, ο μόνος δρόμος, είναι να εφαρμοστεί η απόφαση της 21 Ιουλίου».

 
Μπαρόζο: Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης

 
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, παρέσχε σήμερα Τετάρτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 
«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει, μέλος της ζώνης του ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο και στην ώρα τους. Με τη σειρά τους, τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν την Ελλάδα και ο ένας τον άλλον» δήλωσε από το Στρασβούργο ο κ. Μπαρόζο.
Αναφορικά με την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας ο Πορτογάλος πολιτικός επεσήμανε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Προανήγγειλε δε την θέσπιση ευρύτερου μηχανισμού εγγυήσεων για τις τράπεζες.