Η Ελλάδα συζητά με την ΕΕ να πάρει δάνειο έως 50 δις. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να επαναγοράσει χρέος της περίπου στο 75% της ονομαστικής του αξίας καθώς και να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ σε 30 χρόνια και να μειωθεί το επιτόκιό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Στην ίδια εφημερίδα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι δηλώνει πως αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει επιπλέον κόστος για τους δανειζόμενους.

Ads

Αν υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτριά της στην Αθήνα και επικαλείται τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το ΕΤΧΣ για να επαναγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου στο 70% της ονομαστικής τους τιμής.

Στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθεί μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια. «Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη αλλά βρίσκονται ακόμη σε μία αρχική φάση», είπε ένας τραπεζίτης στην εφημερίδα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώ προσθέτει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη χρήση των πόρων του ΕΤΧΣ».

Ads

Άλλος τραπεζίτης που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι περίπου το 15% έως 20% του χρέους της Ελλάδας, συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ, μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος.

«Σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε ο τραπεζίτης, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις, με την παράταση του 3ετούς προγράμματος που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει επιπλέον κόστος για τους δανειζόμενους

Τα δάνεια προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία «δεν έχουν εξασφαλισμένη επιτυχία» και για το λόγο αυτό πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόστος για τις οικονομίες αυτές, προειδοποιεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Όσοι καλούν σε αναδιάρθρωση του χρέους, συχνά αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή η επιλογή δεν επιφέρει επιπλέον κόστος» δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του οργανισμού διευκρινίζοντας ότι είναι λάθος να υπονοείται κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος θύμισε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία ήταν, πρακτικά η μόνη επιλογή για τις κυβερνήσεις «που μπόρεσε να δώσει μια ανάσα σε αυτές τις χώρες ώστε να προχωρήσουν σε ριζικές βελτιώσεις».

Απαντώντας όμως σε ερώτηση για το αν η «βοήθεια» αυτή θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος λέγοντας χαρακτηριστικά «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία» των αντίστοιχων προγραμμάτων.

Αναφορικά με την ανταπόκριση των διεθνών αγορών στις προσπάθειες των κυβερνήσεων για εξυγίανση των δημοσιονομικών παραδέχτηκε ότι οι διεθνείς επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμα από τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών. «Ποτέ δεν πίστεψε (το ΔΝΤ) ότι υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι αμφιβολίες των αγορών σχετικά με αυτή τη διαδικασία θα μπορούσαν να κατευναστούν γρήγορα» τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος του ΔΝΤ.

«Η έμφαση δίνεται στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να θέσουν σε τάξη τις οικονομίες και τη δημοσιονομική κατάσταση κάτω από δύσκολες συνθήκες» κατέληξε ο Λίπσκι.

Παπακωνσταντίνου: Καμιά επίσημη πρόταση για επιμήκυνση

Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων στα 30 έτη, διευκρίνησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή τις σχετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο.

«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση στο τραπέζι» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στα «Νέα», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως υπάρχει προβληματισμός για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας, που έχει ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής από τις χώρες της ευρωζώνης, θα επιτύχει μεγάλη εξομάλυνση του αποπληρωμών του δημοσίου χρέους. Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματοδότηση αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου του συνολικού χρέους της χώρας το 2013.

Προανήγγειλε επίσης, ότι ως το Μάιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πακέτο επιπλέον μέτρων ύψους 12 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2014. Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «επανεξέταση» κοινωνικών δαπανών.

P. Steinbrück: Προβλέπω αναδιάρθρωση εντός 6μήνου

Από την πλευρά του, ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών Peer Steinbrück, μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt θεωρεί αναγκαία την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Προβλέπω ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη εντός των επομένων πέντε έως έξι μηνών… (Προς την Ελλάδα:) Σας δίνουμε από κοινού χρήματα για να μπορέσετε να ξαναγοράσετε τα ομόλογά σας σε ποσοστό 70%. Έτσι θα έχετε ήδη περικοπή κεφαλαίου της τάξης του 30%. Αυτό θα καθησύχαζε τις αγορές. Θα έβλεπαν ότι δε χάνουν τα πάντα. Οι εταίροι θα εγγυώνταν όμως μόνο ένα μέρος, ίσως το 60%. Το υπόλοιπο θα έπρεπε να το χρηματοδοτήσουν οι Έλληνες, με ένα σαφώς υψηλότερο επιτόκιο…», τονίζει

«Όταν γίνεται για εβδομάδες συζήτηση για αναδιάρθρωση, στις αγορές προκαλείται εκνευρισμός. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση και να εκτελεστεί. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η αρχή ότι κίνδυνος και ευθύνη πηγαίνουν μαζί», προσθέτει ο Γερμανός πολιτικός.

Σύμφωνα με τον Steinbrück, η απάντηση στην παρούσα κρίση είναι η «περισσότερη Ευρώπη» και η εκχώρηση περισσότερων κυριαρχικών δικαιωμάτων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Ταυτοχρόνως θα πρέπει να ενισχυθεί η ελεγκτική λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».