Την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτροπή διάχυσης της κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο και όχι στην αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκφράζουν οι Financial Times. Σύμφωνα με τη γνωστή στήλη Lex, είναι πολύ αργά για μια εθελοντική διάσωση της Ελλάδας από ιδιώτες επενδυτές και οι πιστωτές θα πρέπει να αποδεχτούν αυτό το γεγονός. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, η ΕΚΤ έχει ζητήσει την τεχνική συνδρομή ιδιωτικών τραπεζών για την παροχή συμβουλών αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει σε ενδεχόμενο πτωχεύσεως κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ.
Ads
«Περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που λήγουν από σήμερα έως τα μέσα του 2014 βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές. Η πρόταση των γαλλικών τραπεζών να μετακυλιθούν αυτές οι λήξεις και να προσφερθεί στην Ελλάδα νέα χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ, μοιάζει πλέον ανέφικτη» υποστηρίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Στο σημείο αυτό οι Financial Times υπογραμμίζουν πως το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει αναρριχηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών και σημειώνουν πως ένα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα ενισχυθούν αρκετά υψηλότερα από το 7%, θα καταστούν δυσβάστακτα για τις χώρες. «Η αποτροπή ενός τέτοιου καταστροφικού σεναρίου θα πρέπει να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα. Αντί να αποτρέπουν το αναπόφευκτο για την Ελλάδα, το επείγον ζήτημα είναι τώρα να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία ή το Βέλγιο» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Τεχνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση χρεοστασίου στη Ευρωζώνη ζητά η ΕΚΤ
Εν τω μεταξύ, την τεχνική συνδρομή ιδιωτικών τραπεζών για την παροχή συμβουλών αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει σε ενδεχόμενο πτωχεύσεως κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές η Handelsblatt αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει έρθει σε επαφή με περισσότερες από πέντε τράπεζες και τους έχει ζητήσει να υποβάλουν προσφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ωστόσο, η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ έχει ζητήσει βοήθεια εξωτερικών συμβούλων. Το έχει ήδη πράξει στην περίπτωση της ιρλανδικής τραπεζικής κρίσης οπότε αποτάθηκε σε ιδιωτικές τράπεζες για το πώς να ασχοληθεί με προβληματικό τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >