Να κατευνάσει τα πνεύματα αναφορικά με το φλέγον θέμα των τυχερών παιχνιδιών προσπάθησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το εν λόγω νομοσχέδιο. Όπως, τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, οι παρατηρήσεις των βουλευτών θα ληφθούν υπόψη. «Αλίμονο αν δεν γίνεται συζήτηση και δεν ακούγονται όλες οι απόψεις» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ρόλος των κοινοβουλευτικών ομάδων είναι να επεξεργάζονται τα νομοσχέδια με στόχο τη βελτίωσή τους.

Ads

«Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα για το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια είναι να επεξεργαστεί σε συγκεκριμένες διατάξεις, λαμβανομένων υπόψη των παρατηρήσεων που εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον αρμόδιο ΚΤΕ την περασμένη εβδομάδα, να βελτιωθεί και στη συνέχεια να έρθει ξανά στον ΚΤΕ και να πάρει το δρόμο του προς την Ολομέλεια της Βουλής» υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής.

«Eάν οι βουλευτές τόσα χρόνια ασχολούνταν με την ουσία της πολιτικής, όπως κάνουν τώρα, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σήμερα»υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αν, στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, οι βουλευτές της ΝΔ έδειχναν τέτοιου είδους συμπεριφορές, τότε σίγουρα δεν θα ήταν ανεξέλεγκτη η τότε κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής δεν θα έλεγε στον υπουργό του: ‘Άσ’ το για αργότερα’» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα αναλάβει κάποια πολιτική πρωτοβουλία ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα εκτόνωσης της ΚΟ» σημειώνοντας ότι είναι «επιβεβλημένο οι βουλευτές να εκφράζουν τις αγωνίες των πολιτών». Υποστήριξε δε, ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών.

Ads

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν ψηφίσουν οι βουλευτές κρίσιμα νομοσχέδια, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «θεωρητική» ερώτηση και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση κάνει εκτεταμένες δημόσιες συζητήσεις, οι υπουργοί ακούν τους βουλευτές, εξηγούν και ενημερώνουν για την κυβερνητική πολιτική και τη συμπληρώνουν».

Εν τω μεταξύ, η κόντρα που ξεκίνησε από το ΚΤΕ Οικονομικών καλά κρατεί έως και σήμερα.

Τη στήριξή του στον Υπουργό των Οικονομικών εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Στο εξωτερικό ο κ.Παπακωνσταντίνου, έχοντας χειριστεί όλη αυτή την μεγάλη ελληνική κρίση,είναι ένα πρόσωπο πάρα πολύ αποδεκτό και οπωσδήποτε ένα πρόσωπο που εμπιστεύονται πολύ και οι πιστωτές μας και το Εcofin. Νομίζω ότι θα είναι άδικο να φορτώσουμε στον Υπουργό των Οικονομικών το σταυρό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα για πολλά χρόνια» υποστήριξε. Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανατοποθετηθεί στρατηγικά. «Νομίζω ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και με δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα, η κυβέρνηση πρέπει να επανατοποθετήσει στρατηγικά τον ίδιο της τον εαυτό, μέσα στην πολιτική συζήτηση. Πρέπει να εξηγήσει, με απόλυτη σαφήνεια και να δώσει την πλήρη εικόνα των δημόσιων οικονομικών».

Να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με το ζήτημα που έχει πάρει διαστάσεις επεδίωξε και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος. «Υπήρξε πραγματικά μια πολύ έντονη συζήτηση και διατυπώθηκαν παρατηρήσεις επί ενός νομοσχεδίου. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να φτάσουμε στο ότι θα πέσει η κυβέρνηση υπάρχει χάος» δήλωσε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Σε συνέντευξη στο ρ/σ Ράδιο 9, ο Θεόδωρος Πάγκαλος επέκρινε εμμέσως τη στάση που τηρήθηκε στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «αν και οι 156 βουλευτές είχαν γίνει υπουργοί τα προβλήματα θα ήταν λιγότερα». «Η Κ.Ο. επηρεάζεται από την εκλογική της βάση, στην οποία κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει ηθικό θέμα», σχολίασε τονίζοντας ότι «στην Κ.Ο. υπάρχει η τάση κάποιοι να δέχονται πολύ εύκολα τις πιέσεις που τους ασκούνται».

Δίκαιη χαρακτήρισε από την πλευρά του, την αντίδραση των βουλευτών ο Απόστολος Κακλαμάνης. «Δεν είναι απαραίτητο να έχει πάντοτε δίκιο η κυβέρνηση ή ο υπουργός. Τα ‘φρουτάκια’ δεν χρειάζονται» υποστήριξε στον Real FM. Παράλληλα, της στάσης που κράτησε κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ υπεραμύνθηκε και σήμερα ο Δημήτρης Λιντζέρης. «Δεν αισθάνομαι καθόλου αντάρτης στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα, αν και κάποιες φορές είναι καλό και η Β’ Πειραιά έχει παράδοση στο “αντάρτικο”» δήλωσε στο ρ/σ Βήμα 99,5.

Καθησυχαστικός ο Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, τόνισε πως «δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης, ούτε η ενότητα του ΠαΣοΚ» από υψηλούς τόνους, τους οποίους χαρακτήρισε «έκφραση διαφωνίας» των βουλευτών στο πλαίσιο του διαλόγου. «Η κατάσταση δεν είναι συνήθης και είναι δύσκολη η πραγματικότητα που προσπαθούμε να διαχειριστούμε. Οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν έκφραση διαφωνίας και διατύπωση γνώμης, στο πλαίσιο του διαλόγου. Αλλιώς τι νόημα θα είχε εάν πήγαιναν οι υπουργοί τα νομοσχέδια στη Βουλή και οι βουλευτές έλεγαν απλώς ‘όλα καλά’» σημείωσε. «Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης, ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ από αυτές τις αντιδράσεις. Οι βουλευτές μεταφέρουν την αγωνία των πολιτών, αλλά παράλληλα δίνουν κι εκείνοι αγώνα. Δεν αποτελούν πρόβλημα οι υψηλοί τόνοι. Γίνεται μια συζήτηση» κατέληξε.

Επικριτική και η αντιπολίτευση

Για πρωτόγνωρο ρεζιλίκι της κυβέρνησης έκανε λόγο η ΝΔ. «Η κυβέρνηση αυτό το σκορποχώρι θα πρέπει να το μαζέψει γιατί οι αποφάσεις του επηρεάζουν τη ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει άμεσα με ποιους συντάσσεται. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια μίλησε για «μνημείο προχειρότητας». Επεσήμανε ακόμη πως η ΝΔ είναι υπέρ της δημιουργίας ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου, αρκεί αυτό να συνοδεύεται από αυστηρές ρυθμίσεις, από ένα αποτελεσματικό και κοινοτικά αποδεκτό πλαίσιο αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των παρόχων και από επαρκείς κανόνες προστασίας των καταναλωτών. Υποστήριξε ότι το κόμμα του θα αναμένει τη γνωμοδοτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα περιμένει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος, σημείωσε ότι «η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από το κόμμα όταν αυτό το κρίνει απαραίτητο» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ έκανε λόγο για υποτιθέμενες διαφωνίες και παράλληλα υποστηρίζει ότι «με την πορεία πτώχευσης του λαού δεν διαφωνούν ούτε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης». «Αυτοί», συμπληρώνει, «ενδιαφέρονται να εγκλωβίσουν με απάτες τη λαϊκή αγανάκτηση». «Για το λαό περιθώρια δεν υπάρχουν. Πρέπει να ξεμπερδεύει με τα επιχειρήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, να τα εγκαταλείψει, να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί» καταλήγει το ΚΚΕ.