Έλλειψη επαρκούς οπτικής επαφής με τον γυναικοκτόνο της Κυριακής Γρίβα ισχυρίζεται εμμέσως πλην σαφώς ο 48χρονος φρουρός του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων, και πλέον ευθαρσώς το ίδιο είπε η δικηγόρος υπεράσπισης του το βράδυ της Τετάρτης, παρότι ο σκοπός παρέμεινε στο ίδιο σημείο ως άπραγος αυτόπτης μάρτυς-θεατής του αστραπιαίου περάσματος της 28χρονης από την ζωή στον θάνατο.

Ads

Στην πρώτη κατάθεσή του που έγινε γνωστή την Τετάρτη βράδυ είπε λοιπόν πως «ήρθαν στην υπηρεσία μας μια γυναίκα συνοδευόμενη με έναν άνδρα και τους παρέπεμψα στον αξιωματικό υπηρεσίας, επειδή μου είπε πως φοβάται κάποιο άτομο. Άκουσα τον άνδρα που την συνόδευε να λέει ‘την σπρώχνει’. Αντίκρισα έναν άνδρα να είναι κολλημένος από πίσω της χωρίς να βλέπω τα χέρια του. Ο έτερος άνδρας απομακρύνθηκε από τη γυναίκα και τότε αντιλήφθηκα πως είχε ένα μεγάλο μαχαίρι, το οποίο είχε στην πλάτη της, και έπεσε αιμόφυρτη».

Λίγο μετά, στην πρώτη δημόσια αποτύπωση της γραμμής υπεράσπισης του εντολέα της, η δικηγόρος κ. Σταματία Μάρκου δήλωσε σε τηλεοπτικά μέσα ότι «όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου, όταν υπέπεσε στην αντίληψή του αυτό που συνέβη, ήταν ήδη αργά και με δική του κίνηση αφόπλισε τον δράστη, του κλότσησε το χέρι με το οποίο κρατούσε το μαχαίρι».

Η κ. Μάρκου υποστήριξε πως «το σημείο που συνέβη η επίθεση δεν είχε οπτική επαφή με το σημείο που βρισκόταν ο φρουρός».

Ads

Όμως η ροή των γεγονότων δίνει μια άλλη εικόνα, εφόσον ο φρουρός επενέβη μόνο όταν ο 39χρονος γυναικοκτόνος  – αφού τραυμάτισε θανάσιμα την Κυριακή – αυτοτραυματίστηκε και έπεσε κάτω, και το μόνο που έκανε ο σκοπός ήταν να κλωτσήσει το μαχαίρι μακριά από τον δολοφόνο, δηλαδή εκτυλίχτηκε μια σκηνή την οποία ο σκοπός προφανώς είδε σε όλο της το εύρος.

Εντός ολίγων δευτερολέπτων και παραμένοντας αδρανής, έβλεπε τον 39χρονο να δολοφονεί την 28χρονη Κυριακή λίγα μέτρα μπροστά του, κοιτώντας εξ’ αποστάσεως.

Επίσης, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκε η Γρίβα όταν έφτασε στο τμήμα, δηλαδή είχε γνώση της αγωνίας της και του απλού αιτήματός της για βασική σωματοφυλακή ενός πολίτη του οποίου όντως κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα.

Είχε όμως ήδη “παραπέμψει” το αίτημα της Κυριακής στον αξιωματικό υπηρεσίας.

Επομένως, είχε πλήρη εικόνα όλης της κατάστασης που επικρατούσε έξω από το τμήμα.

Επιπλέον, λίγο πριν, παρατηρούσε αδιάλειπτα την αναστατωμένη γυναίκα να κάνει απέλπιδες προσπάθειες να βρει ένα περιπολικό να την μεταφέρει σπίτι της, παραμένοντας όμως στην θέση του χωρίς να αντιδρά ή να παρεμβαίνει για να βοηθήσει, παρακολουθώντας τον τηλεφωνικό διάλογο που είχε η Κυριακή με την Άμεση Δράση.

Η δικηγόρος του αστυνομικού έπειτα συμπλήρωσε την εξής ανήκουστη απόκρουση ευθυνών, αναρωτώμενη γιατί δεν έσπευσε για βοήθεια ο φίλος και συνοδός του θύματος: «η κοπέλα συνοδευόταν. Γιατί το άλλο άτομο δεν πρόλαβε να πάει; Ο εντολέας μου είναι ένας πολύ έντιμος άνθρωπος, ακόμα και αν δεν ήταν αστυνομικός, θα είχε παρέμβει».

Περί του ποινικού παρελθόντος του αστυνομικού, η κ.  Μάρκου είπε πως είναι καταδικασμένος για πλαστογραφία και δίνει το “παρών” σε αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα, είχε φυλακιστεί για έναν χρόνο για υπόθεση πλαστογραφίας, έχει εις βάρος του καταδίκη για 8 χρόνια φυλάκισης και πως έχει ξεκινήσει διαδικασία της απόταξης.

«Ο ίδιος δεν αποδέχτηκε ποτέ την ενοχή για την ποινή που του έχει επιβληθεί. Είχε προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Αλλά είχε απορριφθεί», πρόσθεσε.