Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει κίνδυνος παύσης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στους περισσότερους από τους διαγωνισμούς Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) , λόγω παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας. Το υπουργείο Ανάπτυξης και οι περιφέρεις Αττικής και Πελοποννήσου διέψευσαν τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, ωστόσο παραμένουν ερωτηματικά.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ε.Ε έχει βάλει «φρένο» από τον περασμένο Φεβρουάριο στη χρηματοδότηση των 14 έργων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για τη κατασκευή των νέων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων λόγωπαραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για έργα ύψους 2,2 δις. ευρώ σε 10 περιφέρειες της Ελλάδας (με προτεραιότητα στις περιφέρειες Αττικής -Κερατέα, Γραμματικό, Α. Λιόσια, και Φυλή – και Πελοποννήσου ). Τα έργα, για την καστασκευή εργοστασίων διαχείρισης απορριμάτων, θα  θα συνχρηματοδοτούσε η Ε.Ε  κατά 50% μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, οι συμβάσεις που υπογράφει το δημόσιο με τους ιδιώτες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την επιβολή προστίμων στο ελληνικό δημόσιο εφόσον δεν παρέχει στα εργοστάσια τον προβλεπόμενο όγκο σκουπιδιών που έχει συμφωνηθεί για τα επόμενα 28 έως 30 χρόνια.  

Ads

Αυτό το στοιχείο, των καταχρηστικών όρων υπέρ των εργολάβων, οι οποίοι φαίνεται να κινούνται ως καρτέλ, αντίκειται στις κοινοτικές οδηγίες.

«Τώρα αποδείχθηκε η αιτία για την οποία ο Γιάννης Σγουρός κρύβεται πίσω από τους κκ.  Σαμαρά και Βενιζέλο, αποφεύγοντας την πρόσκληση για συμμετοχή σε debate, για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών της Αττικής», δήλωσε για το θέμα η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Ενώ ο Γ. Σγουρός, έκανε λόγο για συκοφαντίες και ψεύδη.

«Οι αποκαλύψεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο επιβεβαίωσαν με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι το σχέδιο Τατούλη – ΤΕΡΝΑ είναι άκυρο, τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Οδυσσέας Βουδούρης», σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα.

«Μπροστά στον βωμό της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στήνεται το ‘πάρτι των σκουπιδιών, αγνοώντας το περιβάλλον, το νομοθετικό πλαίσιο και υπερχρεώνοντας τους πολίτες για τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους οι περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου και το υπουργείο Ανάπτυξης με ανακοινώσεις του διέψευσαν ότι υπάρχει πρόβλημα ακύρωσης των χρηματοδοτήσεων.

«Η αμφισβήτηση των διαγωνισμών των έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από συγκεκριμένη εφημερίδα σήμερα, δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο. Η εφημερίδα επικαλούμενη μια τυπική επιστολή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – επιστολή που απευθύνεται στερεότυπα στον οποιονδήποτε κάνει αναφορά στη σχετική επιτροπή – σπεύδει κατά τρόπο αυθαίρετο να βγάλει “απόφαση” για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ούτως ή άλλως δεν αποφασίζει γι’ αυτό το θέμα, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διεξαγωγή των διαγωνισμών των έργων ΣΔΙΤ που υλοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο Ανάπτυξης.