Αν και η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον προϋπολογισμό του 2015 σε «χάρτη εξόδου από το Μνημόνιο και την οικονομική κρίση», φρούδες αποδεικνύονται οι υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα τις ΔΕΘ, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις φρέναραν για ακόμη έναν χρόνο.

Ads

Στη Βουλή όπου κατατέθηκε, ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2015, ο οποίος εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 0,2% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος στα 316 δισ. ευρώ το 2015 στο 168% του ΑΕΠ και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ.ευρώ και ρυθμό ανάπτυξης 2,9%.

Αν και τα στατιστικά εμφανίζονται αισιόδοξα, το κλίμα αισιοδοξίας δεν μπορούν να συμμεριστούν και οι φορολογούμενοι έπειτα από την εντολή της τρόικας να παγώσουν οι ρυθμίσεις αποσυμφόρησης του φορολογικού βάρους που κουβαλάνε στις πλάτες τους.

Πιο συγκεκριμένα στο πλάνο της κυβέρνησης φέρονταν να ήταν  οι μειώσεις στον ανώτατο συντελεστή φορολογίας των φυσικών προσώπων από το 42% στο 40% (σ.σ. και των υπολοίπων της ίδιας κλίμακας από το 32% στο 30% και από το 22% στο 20%) αλλά και των επιχειρηματικών κερδών που σήμερα φτάνουν στο 26%. Επιπλέον, η κυβερνητική πρόταση στους δανειστές προέβλεπε «κούρεμα» στο 2,3% του στόχου για το πλεόνασμα του 2015 από 3% ή 5,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2015.

Ads

Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έγιναν δεκτές, με αποτέλεσμα οι μόνες ρυθμίσεις που ενσωματώθηκαν στο οικονομικό σχέδιο για το 2015 να είναι η μείωση της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 30%, η θεσμοθέτηση ρυθμίσεων διευκόλυνσης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία,μέσω πολλών δόσεων, ενώ προβλέπει και την αποκατάσταση των μισθών δικαστικών και ενστόλων με κονδύλια 541 εκατ.ευρώ και τις αυξήσεις να ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2014.

Στο μεταξύ, τα κόκκινα δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα με την τρόικα οι υπουργοί Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και Εργασίας Γ. Βρούτσης. 

Σαμαράς: Θα είναι μια καλή χρονιά

Θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, δήλωσε, αποχωρώντας από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου κατέθεσε και την πρόταση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Μάλιστα, πίνοντας ένα καφέ μαζί με βουλευτές του κόμματος, καθώς χύθηκε λίγο από το ρόφημα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ανάμεσα σε άλλους βουλευτές που μιλούσαν για “γούρι”, ότι «κύριε Πρωθυπουργέ, όταν χύνεται ο καφές λέμε πως θα πάρουμε λεφτά. ‘Αρα θα πάμε καλά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα». «Θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις», απάντησε εκείνος αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. 

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέρρευσε ο μύθος των φοροελαφρύνσεων

Λίγες μέρες μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, ο μύθος περί φοροελαφρύνσεων κατέρρευσε, αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «προβλέπεται αύξηση της φοροεπιδρομής το 2015, σε σχέση με το 2014 και τα συνήθη υποζύγια θα κληθούν για ακόμη μια χρονιά να πληρώσουν το μάρμαρο, μέσω:

  • Της μονιμοποίησης του ΕΝΦΙΑ, ενός δημευτικού φόρου που υπερφορολογεί την μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία. Ο φόρος και ο εισπρακτικός του στόχος θα παραμείνει ως έχει και το 2015.
  • Της μονιμοποίησης της δήθεν Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία έληγε φέτος, με το περιτύλιγμα μιας δήθεν μείωσης.
  • Της συνέχισης της παράλογης και αναποτελεσματικής πολιτικής μέσω της υπέρογκης αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (η οποία αύξηση μονιμοποιείται), με οριακές μειώσεις που δεν διορθώνουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Της αύξησης των εσόδων στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ.) που σημαίνει νέα επιδρομή στα εισοδήματα των φτωχών νοικοκυριών.

Οι εξαγγελίες του κ .Σαμαρά περί δήθεν μειώσεων στους συντελεστές φυσικών προσώπων εγκαταλείπονται, μπροστά στην αναγκαιότητα να υπηρετήσει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω σε κοινωνικά συντρίμμια».

ΔΗΜΑΡ: Δεν υπάρχει αναπτυξιακό σοκ

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυγχάνει να δημιουργήσει ένα «ισχυρό αναπτυξιακό σοκ» κατά τη ΔΗΜΑΡ που σχολιάζει ότι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του 2015 «δεν μπορεί να κρύψει ότι για μια ακόμα  φορά το κατ’ έτος μειούμενο ΠΔΕ θα μειωθεί και πάλι κατά 400 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας θα μειωθούν και πάλι κατά 459 εκατ., ενώ η καλπάζουσα ανεργία θα αποκλιμακωθεί μόνο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες».

«Το αυξανόμενο ποσοστιαία πρωτογενές πλεόνασμα, που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο και για το νέο προϋπολογισμό  θα στηριχθεί και πάλι στη μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου, στη μείωση του ΠΔΕ, στη μείωση των απαραίτητων δημοσίων δαπανών και στην υπερφορολόγηση», εκτιμά.

ΚΚΕ: Συνεχίζεται η φοροεπιδρομή και η αντιλαϊκή πολιτική

«Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015 αποτυπώνει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και της φοροεπιδρομής για το λαό, με τη μονιμοποίηση του τέλους αλληλεγγύης και τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, που εξανεμίζει και τις όποιες δήθεν “ελαφρύνσεις” υπάρχουν. Επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί και την περίοδο της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, στο όνομα της διατήρησής της», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΚΚΕ ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει ότι «η κατάρτισή του έγινε κάτω από το πρίσμα του πλαισίου της Νέας Οικονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ και των κανονισμών της δημοσιονομικής πειθαρχίας για κάθε κράτος – μέλος. Δηλαδή την προληπτική και ενισχυμένη εποπτεία, αλλά και την υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που αποδέχονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση».