«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας παράλληλα «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται», επιχειρώντας έτσι να βάλει «φρένο» στα σενάρια και το αλαλούμ δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη για «Πάσχα στο χωριό».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια που είχαν διαρρεύσει από αξιωματούχους ενόψει Πάσχα ήταν ότι ενδεχομένως να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού για 3 κατηγορίες πολιτών και έτσι να είναι πολλοί εκείνοι που θα κάνουν φέτος Πάσχα στο χωριό. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν αυτοί που έχουν υποβληθεί σε self test και έχουν αρνητική βεβαίωση από την πλατφόρμα, αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν πάρει τη σχετική πιστοποίηση και αυτοί που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και έχουν αναρρώσει.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι άλλη μία κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων. Σε αυτή θα γίνει αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου σε ολόκληρη τη χώρα, και θα εξεταστούν οι εισηγήσεις για τις όποιες επόμενες κινήσεις. 

«Βαδίζουμε στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας»

Ads

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του σήμερα υπογράμμισε πως: «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι «χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση». «Με άλλα λόγια τα τεστ, ας πούμε, τα self-test δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για απερίσκεπτη συμπεριφορά» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε «βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία, αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας».

«Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα self-tests ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή», ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς».

Υποχρεωτικά self test και για άλλους κλάδους

Παράλληλα, τη διεύρυνση της περιμέτρου των self test θα ανακοινώσει το απόγευμα η κυβέρνηση στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις κατηγορίες των εργαζομένων για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ προκειμένου να πηγαίνουν στο πόστο της εργασίας τους. Η σχετική πρόβλεψη θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διενεργούνται με τον ίδιο τρόπο που γίνονται και στα σχολεία και θα επεκταθούν και σε άλλες εργασιακές ομάδες στο λιανεμπόριο, τους επαγγελματίες οδηγούς, στα καφέ και τα άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν έως σήμερα με τη μέθοδο του take away. Τα self tests αναμένεται να εφαρμοστούν και στην εστίαση όταν αυτή ανοίξει μετά το Πάσχα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο Βασίλης Κικίλιας στις 6 το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.