Η Μέρκελ παραπέμπει στο Eurogroup, ο Σόιμπλε – που ελέγχει το Eurogroup – στέλνει το ένα τελεσιγραφικό «όχι» μετά το άλλο, και ο Ολάντ συμπαρίσταται αλλά αδυνατεί να παρέμβει. Υπό αυτό το σκηνικό, το οποίο πιστοποιήθηκε στις επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση στρέφεται, σιωπηρά μεν, εμφανώς δε, στο Plan B της «λύσης Ντράγκι», και καθιστά προτεραιότητα την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ έναντι της συνολικής λύσης για το χρέος.

Ads

Η Μέρκελ παραπέμπει στο Eurogroup

Οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, και δη εκείνη με την Άνγκελα Μέρκελ, έδειξαν ότι το αδιέξοδο μεταξύ Γερμανίας, ΔΝΤ, αλλά και ευρωπαίων εταίρων για το θέμα του χρέους παραμένει σκληρό και ότι οι προοπτικές άμεσης πολικής λύσης και υπέρβασης είναι μικρές. Γερμανικές πηγές ανέφεραν ότι η Μέρκελ ζήτησε εκ νέου από τον Αλέξη Τσίπρα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και παρέπεμψε το ζήτημα του χρέους στις αποφάσεις του Eurogroup, η Süddeutsche Zeitung κυκλοφόρησε χθες με τίτλο «Όχι, όχι και πάλι όχι» αποτυπώνοντας την πάγια θέση Σόιμπλε, και οι Ολάντ και Σουλτς έδειξαν ότι – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας – ελάχιστα μπορούν, ή επιθυμούν, να προσφέρουν πέραν της… ηθικής στήριξής τους στο ελληνικό αίτημα.

Το plan B της ποσοτικής χαλάρωσης

Ads

Τα δεδομένα αυτά οδηγούν ντε φάκτο την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή στρατηγικής παρ’ ότι η, κατά Τσίπρα, «απαίτηση» για άμεση συμφωνία στο χρέος δεν θα εγκαταλειφθεί – αντιθέτως, θα ενταθεί προκειμένου να αναδεικνύεται σταθερά η ασυνέπεια του Βερολίνου στην τήρηση των συμφωνηθέντων. 

Παραπλεύρως και παρασκηνιακά, ωστόσο, το βάρος δίνεται ήδη στην παράκαμψη του φαύλου κύκλου Γερμανίας – ΔΝΤ και στην προσπάθεια ενεργοποίησης της «λύσης Ντράγκι», δηλαδή της ένταξης της Ελλάδας στην ποσοτική  χαλάρωση (QE) έως τις αρχές του 2017, ακόμη κι εάν το Ταμείο έχει χαρακτηρίσει έως τότε το ελληνικό χρέος «μη βιώσιμο».

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο κορυφής υποδεικνύοντας το QE ως το «κλειδί» για την αλλαγή της στάσης των διεθνών επενδυτών έναντι της Ελλάδας: 

«Είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκέμβρη να έχουμε θετικές αποφάσεις, ώστε είτε μέχρι το τέλος του χρόνου είτε στις αρχές της νέας χρονιάς, η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE», είπε, για να προσθέσει: «Αυτό περιμένει η επενδυτική κοινότητα για να διαπιστώσει ότι η κρίση είναι πίσω μας».

Σε ανάλογο κλίμα, δε, κινήθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δηλώνοντας, από τη Ρώμη, ότι «μέσω της πλήρους ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση οι τράπεζες θα αποκτήσουν σημαντικό όφελος άμεσων κεφαλαίων», ενώ θα υπάρξει κι ένα συμβολικό μήνυμα «εξομοίωσης του ελληνικού χρηματοπιστικωτικού τομέα με το ευρωπαϊκό».

Οι τρεις δύσκολες προϋποθέσεις

Για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή στο QE – στο πρόγραμμα «φθηνού χρήματος» της ΕΚΤ από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά περί τα 3 δις ευρώ – υπάρχουν σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις οποίες μετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η κυβέρνηση ποντάρει στο «παράθυρο» που άφησε ανοιχτό αυτή την εβδομάδα και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί «ανεξάρτητα» στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Στην πράξη, ο Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να κρίνει βιώσιμο στη δική της έκθεση το ελληνικό χρέος, ακόμη κι εάν η αντίστοιχη έκθεση του ΔΝΤ το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο. Κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια προοπτική εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη:

Προϋποθέτει να κλείσει οπωσδήποτε έως τα τέλη του χρόνου η δεύτερη αξιολόγηση, να συμφωνηθούν τουλάχιστον τα ακριβή βραχυπρόθεσμα μέτρα για την εξομάλυνση του χρέους με την αποδοχή και της Γερμανίας, καθώς και να μην υπάρξει περαιτέρω όξυνση του μετώπου μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης.

Η αξιολόγηση και η Βελκουλέσκου

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εγγυημένο αυτή τη στιγμή, εξ ου και η κυβέρνηση θέτει ως πρώτο στόχο να έχει κλείσει η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου προκειμένου η ίδια να έχει εκπληρώσει από την πλευρά της όλες τις υποχρεώσεις που της αναλογούν με βάση τη συμφωνία του Μαΐου. 

Πρόκειται όμως, και εδώ, για έναν στόχο δύσκολο καθώς η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μπαίνει μόλις σήμερα στην «καρδιά» της ατζέντας, τα εργασιακά, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου μπαίνει επίσης μόλις σήμερα στις συζητήσεις, και ουδείς γνωρίζει εάν θα ξαναβάλει στο τραπέζι τα αιτήματα – τορπίλη για περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου…