Στις επιταγές της τρόικα… σκοντάφτει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» η παραχώρηση στο ΤΕΕ των τεσσάρων κτιρίων των Προσφυγικών, που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αντίθετο στην δωρεάν παραχώρηση τους στο ΤΕΕ.

Ads

Για το οικονομικό επιτελείο η ενδεχόμενη ανταλλαγή των Προσφυγικών με το οικόπεδο του ΤΕΕ στα Εξάρχεια, επιβάλλει την άμεση εκτίμηση της αξίας τους, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Ωστόσο το ΤΕΕ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι δεν ζητά δωρεάν παραχώρηση.

«Δεν μιλάμε για δωρεάν παραχώρηση. Το ΤΕΕ είναι διατεθειμένο να μπει σε μία λογική ανταλλαγής του οικοπέδου των οδών Χ. Τρικούπη και Ναυαρίνου στα Εξάρχεια με κάποιο άλλο δημόσιο ακίνητο, ίσης αξίας» δήλωσε στο tvxs.gr ο Χρίστος Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ Αθήνας.

Ήδη από το 2009 είχαν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ του δήμου Αθηναίων, του ΤΕΕ και της ΚΕΔ, που αφορούσαν στην ανταλλαγή των ακινήτων. Βασικός άξονας των διαπραγματεύσεων ήταν η αξιοποίηση των κτιρίων στα Προσφυγικά αλλά και η μετατροπή του οικοπέδου των Εξαρχείων σε πάρκο. Παράλληλα, το σχέδιο κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ όμως δεν προχώρησε, γιατί η ΚΕΔ διαφώνησε στην παραχώρηση των κτιρίων χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Ads

Η πρόταση του ΤΕΕ για τα Προσφυγικά περιελάμβανε τη μεταφορά των γραφείων του σε τέσσερα από τα οκτώ κτίρια, τη δημιουργία υπόγειου αμφιθεάτρου, μουσειακών χώρων, ξενώνα φιλοξενίας συγγενών νοσηλευομένων στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» κ.ά..

«Το κόστος για τη διαμόρφωση των προσφυγικών είναι υπερδιπλάσιο από το να χτίσουμε ένα νέο κτίριο για τη στέγαση του Επιμελητηρίου. Σε κάθε περίπτωση, είναι στη σκέψη και την αντίληψή μας ένα τέτοιο κόστος προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιοι περιβαλλοντικοί στόχοι και ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες» επισήμανε ο κ. Σπίρτζης.

Πάντως τα προσφυγικά βρίσκονται σε εγκατάλειψη, παρά το γεγονός ότι από το 2009 θεωρούνται διατηρητέα μνημεία. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2003 ακυρώθηκε από το ΣτΕ η κατεδάφιση των έξι από τα κτίρια μετά από παρέμβαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής και των κατοίκων.

Όσον αφορά το οικόπεδο των οδών Χ. Τρικούπη και Ναυαρίνου, ιδιοκτησίας ΤΕΕ, από το 2009 βρίσκεται υπό κατάληψη με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, που το έχουν μετατρέψει σε πάρκο. Αυτό που απομένει είναι να μετατραπεί και επίσημα σε πλατεία.

Το ενδεχόμενο βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το ΤΕΕ, «αυτή η ιδέα μπορεί να προχωρήσει. Αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει, εμείς θα βρούμε άλλο φορέα, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το οικόπεδο θα γίνει πάρκο και το επιμελητήριο θα πάρει μία άλλη αναξιοποίητη περιουσία του δημοσίου που “σαπίζει”» τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την ανταλλαγή, ενώ το ΥΠΕΚΑ είναι θετικό σε μία νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει τη διαδικασία.

«Ο Υπουργός για όλα τα θέματα προβάλλει το ΔΝΤ και την τρόικα. Οι αναπλάσεις της πόλης, των ελεύθερων χώρων δεν γίνεται να θεωρούνται, ως μία οικονομική ανταλλαγή. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση μαζί του. Είναι ο μόνος υπουργός που αρνείται σθεναρά να συναντηθεί με το ΤΕΕ και τους επιστημονικούς φορείς της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.