“Φρένο” βάζει το ΣτΕ στην προσπάθεια νομιμοποίησης των οικισμών αυθαιρέτων Χέρωμα, Σκάρπιζα και Κίτσι-Θήτι στον Υμηττό.

Ads

Επί της ουσίας το Ανώτατο Δικαστήριο επιστρέφει με σοβαρότατες παρατηρήσεις και με σαφή γνωμοδότηση ότι η προτεινόμενη τακτοποίηση των οικισμών είναι αντισυνταγματική, το σχέδιο Προεδρικό Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία του Υμηττού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, οι πιο αυστηρές από τις πολλές παρατηρήσεις του ΣτΕ (Τμήμα Ε’) στο νέο Π.Δ. αφορούν τη δημιουργία νέας Ζώνης ΣΤ μέσα στην οποία εντάχθηκαν ως «άτυπες συγκεντρώσεις περιοχών κατοικίας» οι οικισμοί Χέρωμα, Σκάρπιζα και Κίτσι-Θήτι. Κατά το ΣτΕ, αυτό συνιστά «προσπάθεια μετατροπής συγκεκριμένων άτυπων οικισμών σε νόμιμες, πολεοδομικά ρυθμισμένες, οικιστικές περιοχές». Το ΣτΕ υπενθυμίζει ότι αντίστοιχες προσπάθειες είχαν αποκρουστεί και στο παρελθόν με το σκεπτικό ότι η ένταξη οικισμών στο Σχέδιο Πόλης «θα οδηγούσε σε ανεπίτρεπτη, κατά τα άρθρο 24 του Συντάγματος, επί τα χείρω μεταβολή του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι για την ένταξη αυτή θα χρησιμοποιηθούν νέα πολεοδομικά εργαλεία (Ειδικό Πολεοδομικό ή Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο) καθώς αυτό «δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι οι εν λόγω περιοχές που δημιουργήθηκαν με αυθαίρετη δόμηση εντός προστατευόμενης περιοχής επιχειρείται να καταστούν οριστικά οικιστικές».

Ads

Το σύνολο των ρυθμίσεων για τη νέα Ζώνη ΣΤ απορρίπτεται από το ΣτΕ και «δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι εξαγγέλλεται η θέσπιση αυστηρότερων όρων περιβαλλοντικής προστασίας», αναφέρεται στο πρακτικό της απόφασης 146/2022. «Πάντως η διοίκηση δεν αποκλείεται να παρέμβει στην περιοχή και να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλούς πρόσβασης και κίνησης με την κατεδάφιση αυθαιρέτων, τις διανοίξεις δρόμων κ.λπ.», προστίθεται.