Ο Κωστής Χατζηδάκης απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στην ερώτηση που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνών, Αγγελική Αδαμοπούλου, σχετικά με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Tvxs.gr για τη «φούσκα» του προγράμματος στέγασης για τους νέους που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ads

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ και τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, η διαθεσιμότητα στην Αττική για σπίτια που θα μπορούσαν να αγοράσουν τα νέα ζευγάρια με βάση τις προδιαγραφές τις οποίες έχει ορίσει η κυβέρνηση είναι περιορισμένη ή ακόμα και μηδενική σε πολλές περιοχές. Επί της ουσίας οι εξαγγελίες της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό λόγω της ίδιας της πραγματικότητας στην αγορά ακινήτων. 

► Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Tvxs.gr: Στο «κενό» το πρόγραμμα στέγασης νέων στην Αττική

Η ανεξάρτητη βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου στην ερώτηση της προς Κωστή Χατζηδάκη τον Σεπτέμβριο, τόνιζε: «Πρόσφατη δημοσίευση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvxs.gr αναλύει το σχέδιο για την στέγαση των νέων που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων έως 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. με έτος κατασκευής έως το 2007».

Ads

«Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία, με βάση τα ζητούμενα μισθώματα, το ποσοστό του εισοδήματος που είναι ανάγκη να δαπανά ένας ενοικιαστής για το κόστος στέγασης ανέρχεται στο 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια μπορεί να απορροφάει το σύνολο ενός ολόκληρου “καλού” μισθού».

Επικαλούμενη το ρεπορτάζ του Tvxs.gr η κ. Αδαμοπούλου υπογράμμιζε πως «η υφιστάμενη πραγματικότητα για τα νέα ζευγάρια στην Αττική, όπου διαμένει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακυρώνει το φιλόδοξο προαναφερόμενο μέτρο καθώς η αναζήτηση κατοικιών από τους ενδιαφερόμενους στις περισσότερες περιοχές αποτελεί θέμα που απογοητεύει».

Καταλήγοντας, ρωτούσε τον υπουργό Κώστα Χατζηδάκη «Προτίθεστε να λάβετε σοβαρά υπόψη τη δημοσίευση του tvxs.gr και των δεδομένων που παρουσιάζονται σε αυτήν από τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates κ. Θεμιστοκλή Μπάκα ώστε να προβείτε άμεσα στο σχεδιασμό λήψης μέτρων τα οποία θα διευρύνουν το σύνολο των δικαιούχων χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας;».

Η ερώτηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου

Η απάντηση Χατζηδάκη