«Ας περιμένουμε την αξιολόγηση πριν μπούμε στην «μετρολογία» που από μόνη της δημιουργεί ανασφάλεια. Θα αξιολογήσουμε, για να δούμε αν και πόσα μέτρα χρειάζονται», τόνισε χθες, Παρασκευή, από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Για νέο πακέτο μέτρων, ιδιαίτερα σκληρό, κάνει λόγο ο σημερινός Τύπος, ειδικότερα στους τομείς των εργασιακών σχέσεων και του Ασφαλιστικού, καθώς και για περαιτέρω περικοπών στο δημόσιο τομέα.

Ads

Σε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με παράλληλη μείωση των συντάξεων αναφέρεται η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν αναφέρει ότι το πρόβλημα δανεισμού που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις αγορές, με αφετηρία τον δημοσιονομικό της εκτροχιασμό, και η συναφής πτώση του ευρώ έδωσαν το πάτημα κατ΄ αρχάς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. βαν Ρόμπαϊ να προωθήσει αυτό που ήθελαν ανέκαθεν όλοι οι φανατικοί ευρωπαϊστές- την οικονομική διακυβέρνηση, πέραν της νομισματικής. Στο πλαίσιό της θα υπάρχει και μεγαλύτερος έλεγχος των οικονομικών πολιτικών των χωρών- μελών και προληπτικές συστάσεις, αλλά και ενιαία πολιτική όσον αφορά την κατεύθυνση των δαπανών και της φορολογίας, με υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων που δεν θα αφορούν απλώς το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος- όπως ορίζει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότηταςαλλά και την απασχόληση και τις δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία και τις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.

Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα συνδέσει η κυβέρνηση το δεύτερο γύρο των περικοπών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολύ σύντομα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει τη σύνθεση της «Επιτροπής Μισθών», η οποία θα αναλάβει την επεξεργασία του νέου μισθολογίου. Από πληροφορίες της εφημερίδας προκύπτει ότι στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων αλλά και των επαφών με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο έχουν ήδη κατατεθεί τρία σενάρια. Μάλιστα τα δύο εξ αυτών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις.

Ads

Το 1ο σενάριο, το οποίο συναντά την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, αφορά το νέο μισθολόγιο να ισχύει μόνον για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους. Στο 2ο σενάριο εξετάζεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση φέρεται να έχει ως κύριο κορμό της τη σταδιακή ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό σε βάθος χρόνου- πέντε ή ακόμη και δέκα χρόνια. Τέλος, το 3ο σενάριο αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 978 ευρώ και πλαφόν 2.855 ευρώ για τον ανώτατο.

Το δεύτερο πακέτο συμπληρωματικών μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει περαιτέρω κόψιμο 10% των αποδοχών στον δημόσιο τομέα, καθιέρωση συντελεστή ΦΠΑ 15% και συντελεστή πολυτελείας 30%, καθώς και αύξηση ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για 7 «μαχαιριές» για έκτακτη ανάγκη, οι οποίες περιλαμβάνουν:

– Περικοπή του 92% των πιστώσεων των υπουργών

– Κόψιμο 14ου μισθού (Δώρο Χριστουγέννων)

– Πάγωμα αποδοχών και περικοπές επιδομάτων για επιπλέον 2 χρόνια

– Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

– Επιπλέον αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά κατά 20%
– Αναστολή των προσλήψεων στους εξαιρούμενους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας
– Περαιτέρω μείωση της επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία