Η λέξη απογοήτευση δεν μοιάζει να επαρκεί πλέον για να περιγράψει τα συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση και τη γενικευμένη ανασφάλεια για το μέλλον. Όπως καταδεικνύει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για την οικονομική τους κατάσταση, την ανεργία, τη φτώχεια είναι τουλάχιστον απαισιόδοξες.

Ads

Ποσοστό 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών απάντησε ότι τους τελευταίους 12 μήνες (σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο), η οικονομική τους κατάσταση έγινε χειρότερη έως πολύ χειρότερη. Απόλυτοι σε ποσοστό 100% είναι οι αγρότες και ακολουθούν οι άνεργοι (90,2%), οι νοικοκυρές (90%) και οι συνταξιούχοι (84,8%). Την τηλεφωνική έρευνα, που δημοσιεύεται από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», διενήργησε το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, πρόεδρο του Τμήματος. Η έρευνα έγινε το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010 στο Νομό Αττικής.

Η πλειοψηφία των πολιτών, σε αντίθεση με την κυβερνητική αισιοδοξία, εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει περισσότερα από 4 χρόνια. Ειδικότερα, 7 στους 10 πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έπειτα από 12 μήνες θα είναι χειρότερη και 8 στους 10 (83%) ότι η φτώχεια στο ίδιο διάστημα θα αυξηθεί. Το ίδιο περίπου ποσοστό θεωρεί ότι η φτώχεια στη χώρα αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο.

Περισσότερο φοβισμένοι για το μέλλον εμφανίζονται οι ερωτηθέντες 45-59 ετών, οι νοικοκυρές και όσοι δήλωσαν ότι βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ads

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% πιστεύει ότι και ύστερα από τέσσερα χρόνια η οικονομική πορεία της χώρας θα είναι χειρότερη. Ωστόσο, μεγαλύτερη αισιοδοξία παρατηρείται όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη, σε σχέση με την πρόβλεψη που έκαναν για τους επόμενους 12 μήνες. Μόλις 5% των ερωτηθέντων, από τους φτωχότερους έως τους πλουσιότερους, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους ταυτότητα και τον τόπο διαμονής τους (βόρεια, νότια προάστια και υπόλοιπο Αττικής), δεν βλέπει βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης μέσα στον επόμενο χρόνο.

Εννέα στους δέκα θεωρούν ότι το κόστος ζωής θα αυξηθεί σε σύγκριση με 12 μήνες πριν. Τη μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζουν οι γυναίκες, οι ερωτηθέντες 30-44 ετών, οι μη εργαζόμενοι (μεταξύ των οποίων και οι νοικοκυρές), οι αριστεροί αλλά και όσοι δηλώνουν ότι ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια «ψυχολογία φόβου», καθώς ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και μόρφωσης όλοι αναμένουν αύξηση της ανεργία. Παράλληλα, δεν υπάρχει επαγγελματική τάξη που να μη θεωρεί ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει χειροτερέψει σημαντικά η οικονομική της κατάσταση. Ακόμη και όσοι απάντησαν ότι βρίσκονται ακόμη σε πολύ άνετη οικονομική κατάσταση, τείνουν να πιστεύουν ότι και η δική τους οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε τους τελευταίους 12 μήνες.

«Όταν οι καταναλωτές χάνουν το αίσθημα αισιοδοξίας, τότε ενδεχομένως κάποιος πρέπει να φοβάται μήπως στην κοινωνία παρατηρηθεί ρευστότητα κάποιας μορφής που δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Είναι πια εμφανές ότι η ύφεση που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία θα ενταθεί. Η κατάσταση ρευστότητας θα συνεχίσει να υπάρχει και πολύ πιθανόν να προκαλέσει έντονες κοινωνικές αναστατώσεις», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.