“Σκιές” φαίνεται πως υπάρχουν πάνω από την αγορά κτιρίου περίπου 30.000 τ.μ. στα όρια του Δήμου Πειραιά, προκειμένου να στεγαστούν σε αυτό τα δικαστήρια και οι δικαστικές υπηρεσίες της πόλης.

Ads

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η σχετική διακήρυξη του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) αναρτήθηκε ήδη στη Διαύγεια. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου και το ανώτατο ποσό που θα διατεθεί είναι 80.954.000 ευρώ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως μετά από συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς του Πειραιά και με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, αποφασίστηκε η λύση της άμεσης αγοράς από το ΤΑΧΔΙΚ, με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Στην εξέλιξη αναφέρθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης, σημειώνοντας ότι η διακήρυξη του ΤΑΧΔΙΚ είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, ύστερα από 35 χρόνια στασιμότητας, και ότι η δημοτική αρχή θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη, γιατί «καμιά φορά από τον παράδεισο στην κόλαση, είναι και από τη διακήρυξη ώς την ολοκλήρωση ενός έργου».

Οι “προδιαγραφές” δείχνουν Κεράνη

Σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, μετά τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης από το ΤΑΧΔΙΚ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προδιαγραφές που καθορίζονται σε αυτήν «φωτογραφίζουν» το ακίνητο της καπνοβιομηχανίας του Κεράνη στα Καμίνια, κοντά στη γέφυρα Καλαμάκη, που παραμένει κλειστό εδώ και περίπου 20 χρόνια και ανήκει πλέον σε ιδιώτη

Ads

Στο ζήτημα είχε μάλιστα αναφερθεί από τον Απρίλιο, μιλώντας στην εφημερία, ο δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) και τότε μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ, λέγοντας πως η κυβέρνηση απέρριψε δύο δημόσια ακίνητα -την πρώην Ράλλειο Σχολή και κτίριο επί της Ακτής Κονδύλη, ιδιοκτησίας του υπ. Οικονομικών-, με το επιχείρημα ότι πρέπει να στεγαστούν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες σ’ ένα κτίριο, και θα προχωρήσει σε «φωτογραφικό» διαγωνισμό, προκρίνοντας το κτίριο του Κεράνη στα Καμίνια.

​​Ολα αυτά τα είχε δημοσιοποιήσει με αφορμή πρόσκληση που έλαβαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ στις 23 Μαρτίου 2021 για αυθημερόν συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να εγκρίνουν πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «την έγκριση πίστωσης 81.500.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου περαιωμένου ή ημιτελούς, εμβαδού επιφάνειας περίπου 30.000 τ.μ., προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών Πειραιά και την εκκίνηση της διαδικασίας διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού», χωρίς ωστόσο να προηγηθεί καμία θεσμική ενημέρωση του ΔΣΠ από το υπουργείο. Το θέμα μάλιστα είχε φτάσει και στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, και του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.
«Επιθυμούμε να μάθουμε ποιοι “τρέχουν” αυτό το “πρότζεκτ”, ποιοι “συμβουλεύουν” προς αυτές τις λύσεις και τις διαδικασίες. Οι πολίτες, άναυδοι, παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη θεσμική απαξίωση του ΤΑΧΔΙΚ και του ΔΣΠ και την προκλητική διασπάθιση του δημοσίου χρήματος», σημείωνε ο Θ. Ξανθόπουλος.

Η απόρριψη των άλλων λύσεων και τα προβλήματα του κτιρίου

Μετά τις εξελίξεις ο Γιάννης Καρδάρας επανέρχεται στο ζήτημα μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών και υπενθυμίζει:

  • Στις αρχές του 2020, το υπ. Δικαιοσύνης και το ΤΑΧΔΙΚ είχαν αναθέσει στο ΤΕΕ τη σύνταξη αρχικής μελέτης για τα υπάρχοντα προς διάθεση ακίνητα στην πόλη του Πειραιά (εκτός της πρώην Ραλλείου, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά) και συγκεκριμένα:

Α) Του κτιρίου των Τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη 32, με οικόπεδο 5.387,80 τ.μ. ιδιοκτησίας του υπ. Οικονομικών και εξαιρεθέντος από το ΤΑΙΠΕΔ και της παραχώρησης στον ΟΛΠ (Ν.4404/8-7-2016).
Β) Του κτιρίου της καπνοβιομηχανίας «Κεράνη» στα Καμίνια, με οικόπεδο 4.720 τ.μ. και με υφιστάμενο κτίσμα 29.900 τ.μ., το οποίο εκπλειστηριάστηκε από τον ΕΦΚΑ και αγοράστηκε από τον ισραηλινό όμιλο «BZPW Real estate Development» αντί 5.500.000 ευρώ, ενώ έως σήμερα πωλείται μέσω μεσιτικών γραφείων αντί 25 έως 27 εκατ. ευρώ (όσο περίπου το εκτίμησε και το ΤΕΕ στην έκθεσή του).

Και καταλήγει: Συμπερασματικά, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση δύο δημόσια ακίνητα: η πρώην Ράλλειος στο κέντρο της πόλης, που συζητιόταν επί 7 χρόνια ως λύση και κατ’ αρχήν ψηφισμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά και το ΤΑΧΔΙΚ, και το ακίνητο επί της Ακτής Κονδύλη, με πρόσοψη στο Λιμάνι, δίπλα σε όλες τις συγκοινωνιακές προσβάσεις.

Και, εν τέλει, επιλέγεται η αγορά κτιρίου έως 30.000 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς βέβαια να αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο ακίνητο, πλην όμως εν τοις πράγμασι αφορά το ακίνητο του «Κεράνη» στα Καμίνια (το οποίο μετρήθηκε από το ΤΕΕ ως έχον επιφάνεια 29.900 τ.μ., αλλά με μειονεκτήματα, μεταξύ των οποίων η έλλειψη στάθμευσης και το μη απαιτούμενο ύψος των 4 μέτρων σε κάθε όροφο. Να σημειωθεί ότι στην ανωτέρω διακήρυξη το προβλεπόμενο ελάχιστο ύψος των ορόφων διαμορφώθηκε στα 3,80 μέτρα). Το συνολικό κόστος αγοράς και διαμόρφωσης του προς αγορά ακινήτου ως Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά θα ανέρχεται έως το ποσόν των 80.954.000 ευρώ.