Υπό έλεγχο τέθηκε από τις 6 το πρωί της Τρίτης μετά από ολονύχτια μάχη η φωτιά που ξέσπασε στις 11.50 την Δευτέρα στη περιοχή πριν από τις Πόρτες της Αντιμάχειας στη Κω και επεκτάθηκε μέχρι τη Καρδάμαινα υποχρεώνοντας κατοίκους και επισκέπτες να εκκενώσουν τον οικισμό και να μετακινηθούν με τουριστικά Λεωφορεία σε δημόσιους χώρους, σχολεία, γήπεδα και ξενοδοχεία της Αντιμάχειας

Ads

Από τις 2 τα ξημερώματα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, η φωτιά ήταν σε ύφεση.

Ο κεντρικός δρόμος προς Καρδάμαινα άνοιξε, τα εναέρια μέσα που επανήλθαν επιχειρούν να σβήσουν τις τελευταίες εστίες στο σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά στον Αγιο Φίλιππα, στις Πόρτες.

Η Πυροσβεστική είχε «περικυκλώσει» τις εστίες ,δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες που απέτρεψαν την επέκταση μέσα στον οικισμό

Ads

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ρίχθηκαν και οι 70 πυροσβέστες, οι οποίοι αποτελούν όλη η δύναμη της Υπηρεσίας στη Κω και οι οποίοι έχουν στην ευθύνη τους όλο το Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου, γεγονός το οποίο προφανώς αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Ευλόγως, έσπευσαν και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας από Αθήνα, Ελευσίνα ,Ρόδο ,Αλεξανδρούπολη πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες του δήμου και ιδιωτών, καθώς και εθελοντές, που επιχειρούσαν όλο το βράδυ.

Η κατάσταση στη Χίο

Καλύτερη είναι η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της δυτικής Χίου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μπαίνουν στη μάχη με τις φλόγες για δεύτερο 24ωρο.

Όπως μεταδίδει το politischios.gr, κατά τη διάρκεια της νύχτας το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενισχυόμενο από Πυροσβέστες από Αθήνα, έδωσαν ολονύχτια μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά η οποία συνεχίζει να καίει σε δασική έκταση στην περιοχή Αψιλές.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 154 πυροσβέστες με 27 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 6 άτομα, και συγκεκριμένα 5 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

Σημειώνεται ότι στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη Χίο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.