Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου τα πύρινα μέτωπα της χώρας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις σε Πάρνηθα, Βοιωτία και Έβρο, αντιμετωπίζοντας αναζωπυρώσεις, ενώ ένας ακόμα άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στο δάσος της Δαδιάς, μετά τους 18 μετανάστες που είχαν εντοπιστεί την Τρίτη.

Ads

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Αυγούστου είχε εντοπιστεί ο πρώτος νεκρός από την φωτιά που μαίνεται στον Έβρο στην περιοχή της Λευκίμμης.

Στην Πάρνηθα η κατάσταση του μετώπου είναι αρκετά βελτιωμένη, με την εξασθένηση των ανέμων να έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

Διαβάστε επίσης: Meteo / «1.262.220 στρέμματα έχουν καεί το 2023»

Ads

Στη Βοιωτία υπήρξαν αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Το μέτωπο παραμένει ενεργό σε δυσπρόσιτες περιοχές, χωρίς να απειλεί ή να πλησιάζει οικισμούς.

Σχετικά με τη Θράκη, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα μέτωπα της Δαδιάς, της Αλεξανδρούπολης και της Ροδόπης. Ήδη η καταστροφή βέβαια είναι τεράστια. Μετά τη δεύτερη σάρωση της περιοχής από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές Copernicus, αναφέρθηκε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, ενώ σύμφωνα με τη WWF, μέχρι στιγμής έχει γίνει στάχτη το 30% του Δάσους της Δαδιάς.

Σε επιφυλακή, παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και σε περιοχές του δήμου Νέστου στην Καβάλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που ακόμη εκδηλώνονται, παρά το γεγονός ότι η χθεσινοβραδινή έντονη βροχόπτωση-μεταξύ Νέας Καρβάλης και Χρυσούπολης- περιόρισε σημαντικά τις εστίες φωτιάς που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στην περιοχή Διαλεκτού.

 

 

Τι δήλωσε η πυροσβεστική

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, τόνισε ότι τα πολλαπλά μέτωπα που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στη χώρα προβληματίζουν τις αρχές που πλέον κάνουν λόγο για κακόβουλες ενέργειες.

«Θα καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει παρέμβαση σε αυτά τα μέτωπα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός αναφέροντας ότι στις έρευνες που διεξάγονται για τους εμπρησμούς εμπλέκονται πλέον η ΕΥΠ και Τμήμα Αντιμετώπισης Πυρκαγιών.

Όπως αποκάλυψε, αναζητούνται δύο άτομα στην Εύβοια ως ύποπτα για εμπρησμό». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή τόνισε ότι «στη Θήβα, είχαμε 4 και 5 πυρκαγιές εν εξελίξει. Η Βοιωτία είχε περικυκλωθεί κάποια στιγμή από παντού. Αυτή την στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την Υλίκη ενώ καλύτερα πάει η πυρκαγιά στο Στείρι».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτά τα διαφορετικά συμβάντα, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους» επισημαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαχείρισή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο,  έχει συλλεχθεί υλικό και μαρτυρίες για εμπρησμούς σε όλα τα μέτωπα.