Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν για ένα ακόμα εικοσιτετράωρο εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα βασικά πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε Πάρνηθα, Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία, υπό το βάρος των 20 νεκρών από τις φωτιές των τελευταίων ημερών.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ την Πυροσβεστική, στην Πάρνηθα η προσπάθεια των πυροσβεστών εστιάζεται αυτή την ώρα κυρίως στο δυτικό κομμάτι, σε δύσβατη περιοχή προς τη μονή Κλειστών, ενώ -για την ώρα- η εικόνα της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας και δεν απειλεί οικισμούς.

 

Τόσο στον Έβρο όσο και στη Βοιωτία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν σκληρή μάχη για 4η και 6η ημέρα αντίστοιχα.

Στον Έβρο και στη Ροδόπη η μάχη δίνεται κυρίως στο δάσος της Δαδιάς όπου σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Αισύμη και στο Σουφλί.

Ads

«Η φωτιά καταλάγιασε χάρη στη χθεσινοβραδινή γιγάντια επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με επίγεια μέσα και με ελικόπτερα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Τόνισε, δε, ότι υπό έλεγχο είναι το μέτωπα στα Κασσσιτερά, στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών, στα όρια με τον νομό Έβρου, στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής, όπου χθες είχε σημειωθεί αναζωπύρωση και στην περιοχή της Κερασιάς, στο Παπίκιο Όρος.

Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.

Στη Βοιωτία οι αναζωπυρώσεις είναι πιο έντονες στη Βάγια Υλίκης, στο Στείρι Διστόμου και στο Κυριάκι. Σε δηλώσεις του στο Open, ο δήμαρχος Διστόμου τόνισε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν στη Βοιωτία δεν επαρκούν, καθώς το πύρινο μέτωπο είναι 20 χιλιομέτρων.

Τηλεφωνικό Κέντρο για αναγνώριση των θυμάτων της φωτιάς στον Έβρο

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Κτίριο Κεράνης-Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής), θα εδρεύει η ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Hellenic Disaster Victims Identification Team) προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Άβαντα στο νομό Έβρου.

Η ελληνική ομάδα DVI έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων, σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, θα υποδέχεται τους συγγενείς των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

Τo τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., είναι τo +302131386000, ενώ στο whatsApp 00306944471742 και στο email [email protected], οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποστέλλουν οποιοδήποτε έγγραφο αφορά τους αγνοούμενους.

Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από αύριο, Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023 από τις 09.00 έως και τις 17.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό, Τούρκικα και Ουρντού.

Λέκκας για Πάρνηθα: Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας» – Οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, εξήγησε ποιο είναι το «φαινόμενο της καμινάδας», σημειώνοντας ότι αρκούν δέντρα ως καύσιμη ύλη και πυρομετεωρολογικές συνθήκες που μετατρέπουν μια χαράδρα σε τζάκι που ρουφάει προς τα πάνω.

 

«Για να αναπτυχθεί μια δασική πυρκαγιά πρέπει να υπάρχει κατ’ αρχάς η καύσιμη ύλη δέντρων και στη συνέχεια να υπάρχουν οι κατάλληλες μορφολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες. Τρεις είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά ή την αφομοιώνουν. Υπήρχε καύσιμη ύλη μέσα στη χαράδρα αλλά και στην Πάρνηθα γενικότερα. Το δεύτερο είναι η μορφολογία η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία χαράδρα μεγάλη, η οποία αρχίζει από τη βάση ενός βουνού και φτάνει σχεδόν στην κορυφή» τόνισε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε:

«Μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται υπό τύπον τζακιού με καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στη χαράδρα, πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όμοιες με σωλήνα τζακιού, ο οποίος ρουφάει προς τα πάνω».