Συνεχίζεται ο πύρινος κλοιός στον οποίο βρίσκεται η χώρα καθώς μαίνονται τα μέτωπα μέτωπα σε Ασπρόπυργο, Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, όπως και σε αρκετές ακόμη περιοχές που ξέσπασαν πυρκαγιές, ενώ για ακόμη μία φορά απειλείται η Πάρνηθα.

Ads

Η Τρίτη (22/8) σημαδεύτηκε από τον εντοπισμό τουλάχιστον 18 απανθρακωμένων πτωμάτων μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το περασμένο Σάββατο (19/8) έως και χθες Δευτέρα (21/8) κάηκαν περισσότερα από 400.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Αττική

Οι φωτιές που ξέσπασαν το πρωί της Τρίτης (22/8) σε Φυλή και Ασπρόπυργο συνεχίζουν να μαίνονται.

Ads

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή εξελίσσεται, έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά. Η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, ‘Ανω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και Άγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να έχουν ειδοποιηθεί με μηνύματα του 112.

Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα.

Επιπλέον, συνεχίζει να μαίνεται και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πρόκειται για διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης (22/8) εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Βοιωτία

Τέσσερα μέτωπα καίνε στη Βοιωτία. Ένα μέτωπο ξεκίνησε από τη Χώστια, ένα στο Ταρσό, ένα στην  Υλική και τέταρτο μέτωπο στο Μοσχοπόδι των Θηβών.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα και τα μέτωπα δεν έχουν περιοριστεί καθόλου.

Συνολικά 9 παραλιακοί οικισμοί εκκενώθηκαν μετά από μηνύματα που έστειλε το 112, καθώς οι φλόγες απείλησαν ότι θα κινηθούν προς τα εκεί και δεν αποκλείεται να εκκενωθεί συνολικά όλο το παραλιακό μέτωπο.

Πολύ μεγάλες διαστάσεις πήρε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στην Υλίκη και δεν έχει περιοριστεί.

Αυτή την ώρα έχει αναπτύξει ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα στο βουνό δεξιά της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς Λαμία.

Επίσης, το απόγευμα προκλήθηκε νέα φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση δίπλα σε αποθήκες βιομηχανιών στο Μοσχοπόδι της Θήβας.

Στην περιοχή βρέθηκαν 7 οχήματα της πυροσβεστικής και 18 πυροσβέστες, ενώ από αέρος συμμετείχαν 3 αεροσκάφη.

Η φωτιά πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις έχοντας μπροστά της μία δασική περιοχή, αλλά και στη συνέχεια μία πευκόφυτη, του δάσους του Μοσχοποδίου και εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να φτάσει και μέχρι το στρατόπεδο.

Ροδόπη

Mάχη συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε δύο μέτωπα στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.

Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν πέντε αεροσκάφη.

Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης μεταβαίνουν δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.

Έβρος

Επιπλέον, συνεχίζουν και τα πύρινα μέτωπα του Έβρου, όπου οι φλόγες κατακαίνε τα πάντα εδώ και 4 ημέρες, προκαλώντας μάλιστα ακόμα και την εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Οι εντολές εκκένωσης οικισμών είναι αδιάκοπες, όπως και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων δια θαλάσσης.

Ωστόσο, η σημερινή ημέρα σημαδεύτηκε από μία την τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Γιάννη Αρτοποιό, κοντά στο δάσος, στη θέση Άβαντας, εντοπίστηκαν νεκροί 18 μετανάστες απανθρακωμένοι.

Δυστυχώς, οι Αρχές εκφράζουν φόβους για περισσότερα θύματα.

Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης κ. Παύλος Παυλίδης εξέτασε μακροσκοπικά τις απανθρακωμένες ανθρώπινες σορούς στο σημείο όπου εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Άβαντας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ήταν συνολικά δέκα οχτώ απανθρακωμένοι, όλοι τους άντρες, και δυο εξ αυτών ήταν παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δυο-τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σ ένα μαντρί. Όπως μου εξήγησαν οι αστυνομικοί που με συνόδευαν, η περιοχή αποτελεί πέρασμα παράτυπων μεταναστών, στην διαδρομή από τα σύνορα προς τα ενδότερα, μέσω του ορεινού όγκου της Ροδόπης».

Ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι οι σοροί θα μεταφερθούν αύριο στο νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή. Φήμες περί εντοπισμού και άλλων οχτώ σορών, σε διαφορετικό σημείο δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ιατροδικαστή.

Υπενθυμίζεται πως χθες εντοπίστηκε ακόμη ένας μετανάστης νεκρός στην περιοχή της Λευκίμμης, με το θάνατό του να σχετίζεται με την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Καβάλα

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο μέτωπο του δήμου Νέστου συνεχίστηκαν κρατώντας ενεργό το μέτωπο που έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι της Δευτέρας. Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης εκκενώθηκε προληπτικά το ορεινό χωριό Άγιο Κοσμάς στο δήμο Νέστο ανατολικά της Καβάλας καθώς η φωτιά επεκτείνονταν προς τον οικισμό.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου. Στην περιοχή επιχειρούν 33 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δώδεκα οχήματα. Στις μέχρι τώρα προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκαν δυο πυροσβέστες οι οποίοι νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Η πυρκαγιά στο Νέστο μέχρι τώρα έχει κάψει πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα.