Δύσκολη αναμένεται και η σημερινή νύχτα με φόνο τα πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ρόδο, Σπάρτη, Δυτική Αττική, Δερβενοχώρια).

Ads

Η πιο δύσκολη κατάσταση εντοπίζεται σε Ρόδο και Σπάρτη, όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπου οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες ενώ υπενθυμίζεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας είναι αδύνατο να επιχειρήσουν εναέρια μέσα.

Σε ό,τι αφορά τα πύρινα μέτωπα των Δερβενοχωρίων – Δυτικής Αττικής, καθώς και του Λουτρακίου, που τις προηγούμενες ώρες κάηκαν πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις και σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες, η εικόνα το βράδυ της Τετάρτης παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη.

Οι εστίες στη χαράδρα αλλά και στο βουνό στην Οινόη έχουν πλέον κατασβεστεί, παρ’ όλα αυτά παραμένει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, λόγω των ανέμων αλλά και του μικροκλίματος που δημιουργείται στην περιοχή.

Ads

Βασικό μέλημα των επιχειρήσεων είναι να μην κατευθυνθεί η πυρκαγιά προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.

Ρόδος / Εκκενώσεις οικισμών – Προς κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Στη Ρόδο, το μεσημέρι της Τετάρτης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προχώρησαν στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, ενώ το βράδυ δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του χωριού Απόλλωνα, η οποία τελικώς ακυρώθηκε.

Αυτή τη στιγμή, έχει ανοίξει αρκετά το μέτωπο της φωτιάς από Έμπωνα προς Σάλακο (όπου έγινε και η εκκένωση) και κατεβαίνει νότια.

 

Εκεί συνεχίζουν να επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις, ενώ αναμένονται το πρωί της Πέμπτης ξανά εναέρια μέσα.

Στο μεταξύ, με κατεπείγον αίτημά τους προς τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών από χθες, οι οποίες συνεχίζονται.

Το αίτημα αφορά τις δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου.

Στο κατεπείγον αίτημα επισημαίνεται ότι λόγω της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών σε περιοχές του δήμου Ρόδου, οι οποίες ξέσπασαν κατά την 18η Ιουλίου 2023 και συνεχίζονται, έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, και ως εκ τούτου, ζητείται να κηρυχθούν οι τρεις δημοτικές ενότητες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων, έγινε η σύγκληση Έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που συγκροτούν το ΣΟΠΠ, για τον συντονισμό και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στο Πυργί Σπάρτης

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει, τις τελευταίες ώρες, και η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι και μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή Πυργί Σπάρτης.

Οι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ, που μέσα στις εστίες φωτιάς φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ λόγω του μικροκλίματος που δημιουργείται, έχουν δημιουργήσει τέσσερα μέτωπα σε δασική δύσβατη περιοχή.

 

 

Για πολύ δύσκολη φωτιά έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βερδός, τονίζοντας πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλα τα μέσα που επιχειρούν στην περιοχή, ώστε η φωτιά να οριοθετηθεί, πλην όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο και λόγω των ανέμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς καθώς φλόγες ξεπηδούν από παντού στα τέσσερα μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς μήκους 5 χλμ. Πολίτες με υδροφόρες που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή επί τόπου προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες πυρασφάλειας προκειμένου να προστατεύσουν την κοινότητα Δάφνι που είναι το πρώτο χωριό του Δήμου Ευρώτα.

Καλύτερη εικόνα σε Δυτική Αττική και Λουτράκι – Φόβος για τις αναζωπυρώσεις

Στη Δυτική Αττική, η φωτιά συνεχίζει να καίει, ωστόσο σύμφωνα με τις αρχές η εικόνα την τρίτη νύχτα πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη και η μάχη εστιάζει στο να αποφευχθούν μεγάλες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

Οι άνεμοι έχουν πέσει, ωστόσο επισημαίνεται ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάσει.

Το απόγευμα της Τετάρτης, εκκενώθηκε ο οικισμός Λεύκα στα Δερβενοχώρια. Δεν εκδόθηκε μήνυμα 112 για την περιοχή και οι αστυνομικοί πήγαν από σπίτι σε σπίτι για να απομακρύνουν τους κατοίκους. Η φωτιά στην περιοχή αναζωπυρώνεται συνεχώς, με τις επιχειρήσεις να επικεντρώνονται στην Αγία Σωτήρα, τη Στεφανή και την Οινόη.

 

Ο φόβος των αναζωπυρώσεων είναι αυτό που απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, όπου δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος ήδη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες.

 

Πυροσβεστική / Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και πάρκα – Έρχονται ακραίες συνθήκες

 

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Αντιπύραρχο Ιωάννης Αρτοποιός, ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας σε πάρκα, δάση και δασικές εκτάσεις την Πέμπτη, επισημαίνοντας πως «έρχονται ακραίες συνθήκες».

 

Σημειώνεται ότι θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, για προληπτικούς λόγους και για την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστά όλα τα άλση και τα πάρκα της Περιφέρειας ενώ αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.